Unified Moves brengt in beweging

Het weekend van 12, 13 en 14 juni stond dit jaar in het teken van Unified Moves, de eerste Special Olympics Online Spelen in Nederland.

Lees meer
Ragna Schapendonk
Directeur

Het COVID-19 virus heeft onze sporters extra hard geraakt. Als kwetsbare groep zaten zij veelal geïsoleerd in de zorginstelling of thuis, zonder dagbesteding, zonder zicht op contact met teamgenoten en familie. Er was geen stip op de horizon om voor te trainen; sportcompetities en Special Olympics Nationale Spelen waren immers geannuleerd.

De onzekerheid en verveling zorgden voor een afname van de fysieke en mentale weerbaarheid. Wij konden het weekend van de Special Olympics Nationale Spelen dus niet zomaar stil voorbij laten gaan. Ik wilde onze sporters niet laten zitten, letterlijk en figuurlijk.” aldus directeur Ragna Schapendonk.

Interactief feestje

Wat begon als idee voor een online sportles voor onze sporters, groeide in vier weken tijd uit tot een interactief feestje waar sporters met en zonder beperking konden stralen!

Special Olympics sporters zijn een voorbeeld in het overwinnen van beperkingen en zij zijn in staat binnen de onoverkomelijke beperkingen het uiterste te bereiken. Zij trotseren vooroordelen, dwingen af om mee te mogen doen en leren ons het positief keren van de gedachte dat iets niet kan.

Zij zetten mij aan het denken om ons niet neer te leggen bij de situatie dat niks meer kan of mag. Geïnspireerd door het TV programma ‘Even tot hier’ en in gesprek met Coca-Cola, ADO Den Haag en Aveq ontvouwde zich het plan tot innovatieve Online Spelen; Unified Moves.” aldus Ragna.

https://www.facebook.com/SpecialOlympicsNL/videos/574759146794586/

Online podium via Zoom

Tijdens de live uitzending, met als decor het ADO Den Haag stadion, stonden sporters met en zonder beperking in het middelpunt om er een Unified feest van te kunnen maken. Presentator Toine van Peperstraten heette hen via een Zoom verbinding welkom zodat zij konden stralen op een online podium vanuit hun huiskamer.

Play Unified stond aan de basis van Unified Moves. Samen sporten en bewegen voor een inclusieve sportwereld, omdat er nog een wereld valt te ontdekken. Een wereld waarin wij van elkaar kunnen leren en met elkaar kunnen verbinden.

Unified Moves kon met een klein budget professioneel georganiseerd worden. Het innovatieve en maatschappelijk urgente karakter zorgde voor extra financieringsmogelijkheden en grote bereidheid van partners om kosteloos bij te dragen. Daardoor konden wij investeren in professionele techniek, locatie en ondersteuning zodat de kwaliteit en het wauw-effect dat we wilden bereiken gegarandeerd was.

https://www.facebook.com/SpecialOlympicsNL/videos/733261234086490/

Muziek en dans

Unified Moves kon geen feestje zijn zonder dansen en muziek; dus na een warming-up van Nathan Rutjes was het tijd voor een dansles van Eileen Bennenk. De uitzending van een uur werd afgesloten met een dj-set van mascotte Kees Konijn en Haagse artiest John Dame die o.a. “You’ll never walk alone” zong. De uitzending werd feestelijk omlijst met speeches van prominenten zoals voorzitter NOC*NSF Anneke van Zanen-Nieberg, Athlete Leader Lize Weerdenburg en wethouder Sport van Den Haag, Hilbert Bredemeijer.

https://www.instagram.com/p/CBEEtBEFoKm/

Met behulp van alle prominenten, partners en (social)mediapartners als Tour de Tietema en FOX Sports, konden onze sporters weer meedoen en door een groot (in kwaliteit en kwantiteit) publiek toegejuicht! Via de Zoom verbinding deden 50 sporters met en zonder beperking actief mee en waren er thuis ruim 3.000 sporters en supporters die via de livestream meegenoten van Unified Moves. Als je daarbij optelt dat wij een totale media exposure van 179.000 en een social reach van 351.000 zijn wij zeer tevreden over de eerste editie Unified Moves!

https://www.facebook.com/FOXSportsnl/videos/656117668276949/

Met Unified Moves wilden wij onze sporters een hart onder de riem steken. Ze kwamen in beweging en met elkaar in contact. Een avond die ze mentaal en fysiek weerbaarder heeft gemaakt. Als bijvangst leerde een grote groep omgaan met videobellen, als middel om elkaar digitaal te ontmoeten. Alle doelen die we vooraf hadden gesteld zijn gerealiseerd:

  1. Podium voor onze sporters om op te stralen.
  2. Sporters in beweging en in contact met elkaar brengen.
  3. Kort en krachtig event met wauw-effect.
  4. Groot publiek.

Uitzending gemist?

Benieuwd naar de hele uitzending van Unified Moves op vrijdagavond 12 juni? Bekijk deze dan hier 👇👇👇

Bingo!

De rest van het weekend werden de sporters gestimuleerd om mee te doen aan de Unified Moves Sport & Health Bingo. Topsporters en Athlete Leaders daagden gedurende het weekend sporters uit kennis te maken met 18 takken van sport.

https://www.instagram.com/p/CBpZwHFgDpI/

Kortom ‘Unified Moves’, een onvergetelijk moment die ons allemaal in beweging heeft gebracht!

Met dank aan

Unified Moves had niet mogelijk geweest zonder de hulp van vele mensen en de financiële bijdrage van: