Wielrenner Brian van Nugteren

Na Max en Tom nu Special Olympics wielrenner Brian Nugteren op pole-position op het YAS Marina Circuit in Abu Dhabi!

Van de BMX-baan van Sportcentrum Papendal naar het YAS Marina Circuit in Abu Dhabi is voor bijna niemand een logische stap, maar wel voor Brian Nugteren. Eind oktober stond Brian namelijk nog op Papendal oog-in-oog met niemand minder dan wereldkampioen BMX Niek Kimman en over twee weken staat hij aan de start van de wielerwedstrijd van de Special Olympics World Games op het YAS Marina Circuit. Hetzelfde circuit waar Max Verstappen eind november nog als derde eindigde tijdens de F1 race en ook Brian zijn grote voorbeeld Tom Dumoulin gefietst heeft. Wanneer Brian wordt gevraagd hoe hij dit vindt beginnen zijn ogen te stralen en begint hij enthousiast te vertellen;  “Heel gaaf! Ik vind het een hele grote eer dat ik daar kan en mag fietsen en ik zie het als een grote sprong naar de toekomst.” 

Fotocredits: Rachelle Fotografie

Van fietsenmaker naar wielrennen tijdens de Nationale Spelen

Brian, in het dagelijks leven werkzaam als fietsenmaker, is eigenlijk pas in 2014 begonnen met wielrennen. Het wielrennen bleek voor hem de ideale combinatie te zijn van snelheid -waar Brian heel erg van houdt- en het leeg maken van zijn hoofd. 

Het rijden van wedstrijden was een volgende stap en zo deed Brian in 2016 voor de eerste keer mee aan de Nationale Spelen in Nijmegen. “Dit was zo’n geweldige ervaring dat ik besloot dat ik mijn grenzen wilde gaan verleggen en vaker mee wilde gaan doen aan Special Olympics evenementen. Afgelopen zomer deed ik daarom ook mee aan de Nationale Spelen in de Achterhoek en daarna besloot ik me ook op te geven voor de loting voor de Special Olympics World Games”.

Brian deed in 2016 voor de eerste keer mee aan de Nationale Spelen in Nijmegen. “Dit was zo’n geweldige ervaring dat ik besloot dat ik mijn grenzen wilde gaan verleggen en vaker mee wilde gaan doen aan Special Olympics evenementen.”

World Games Abu Dhabi 

“Toen ik vervolgens het bericht kreeg dat ik geselecteerd was om deel te nemen aan de Special Olympics World Games was ik verbaasd en verbluft en ook de mensen om mij heen waren heel erg blij voor mij en trots.” 

Tijdens de World Games komt Brian in actie op de 5 km en 10 km tijdrit en 15 km en 25 km wegwedstrijd. Dit vraagt om een goede voorbereiding, maar dat is iets wat Brian als geen ander weet. “Omdat we net uit de winterperiode komen heb ik voornamelijk veldrijden en mountainbiken getraind, daarnaast op de fiets naar mijn werk en goed en natuurlijk gezond eten.”  

Brian geeft aan helemaal klaar te zijn voor zijn avontuur in Abu Dhabi en verwacht daar veilig de sport te kunnen beoefenen in een positieve sfeer en een hoop plezier te beleven met mede sporters. “Spannend is het wel een beetje, zeker met al die aandacht die bij zo’n groot evenement komt kijken.”

‘Wielrennen is leuk, maar durft iemand tegen mij te BMX’en?’

Maar dat Brian niet bang is voor aandacht blijkt echter wel uit het feit dat hij vrijwel meteen reageerde op de uitdaging die Niek Kimmann op 3 Oktober op social media plaatste in het kader van de #PlayUnified campagne.

Zonder enige twijfel ging Brian in op de challenge van Niek. Op de vraag of hij het stiekem niet een beetje spannend vond antwoordt Brian vrijwel direct; “Nou ja, het was wel een beetje onverwachts, maar echt zo gaaf om mee te mogen maken! De spanning en de strijd voor de challenge tegen Niek was zo leuk” 

Fotocredits: Rachelle Fotografie

Bochten Yas Marina Circuit voor Brian geen probleem

Niek bleek nog wel wat goede tips in huis te hebben voor Brian. “Ja, Niek heeft mij hele goede tips gegeven hoe ik mijn snelheid het beste kan behouden en ook goede bocht technieken geleerd.” De perfecte tips voor de World Games, want bochten zijn er zeker op het Yas Marina circuit, lastige ook. Vraag maar aan Max Verstappen, want die vond ze erg hoekig. 

“Ja, Niek heeft mij hele goede tips gegeven hoe ik mijn snelheid het beste kan behouden en ook goede bocht technieken geleerd.” De perfecte tips voor de World Games, want bochten zijn er zeker op het Yas Marina circuit, lastige ook. Vraag maar aan Max Verstappen die vond ze erg hoekig.

Fotocredits: Rachelle Fotografie

World Games Abu Dhabi

Volgende week donderdag 7 maart stappen de 64 sporters van Special Olympics TeamNL en hun coaches op het vliegtuig naar Abu Dhabi. Van 14 t/m 21 maart, zijn de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi en zullen maar liefst 7.500 sporters uit meer dan 190 landen de sportieve strijd met elkaar aan gaan. Special Olympics Team NL komt uit in 13 takken van sport, waaronder wielrennen. Brian Nugteren uit Alblasserdam is een van de vijf wielrenners die mee mogen naar Abu Dhabi.

Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner VriendenLoterij.