Tennisster Imra de Wolf

Op weg naar goud…van Ahoy Rotterdam naar Zayed Sport City

Over een paar weken, van 14 t/m 21 maart, zijn de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi! Hier zullen maar liefst 7.500 sporters uit meer dan 190 landen de sportieve strijd met elkaar aan gaan. Nederland vaardigt 64 sporters met een verstandelijke beperking af. Special Olympics Team NL komt uit in 13 takken van sport, waaronder tennis. Daarvoor is de 33-jarige Imra de Wolf uit Hoofddorp geselecteerd.

Alles in het teken van de World Games

Hijgend neemt Imra de telefoon op. ‘’Heb je een momentje? Dan loop ik even naar binnen, want ik ben mijn voetenwerk aan het trainen!’’ Alles in het leven van Imra staat nu in teken van de World Games. Over een paar weken staat ze daar met hoge temperaturen op de tennisbaan van Zayed Sport City, onder het toeziend oog van honderden toeschouwers. Tot haar zeventiende heeft Imra met veel plezier getennist bij een reguliere vereniging, maar ze stopte omdat ze geen aansluiting meer vond bij haar leeftijdsgenoten. ‘’Na het overlijden van mijn moeder in 2015 wilde ik weer gaan tennissen, want dat is voor mij een echte uitlaatklep. Ik miste tennis heel erg.’’

”Ik wilde weer gaan tennissen, want dat is voor mij een echte uitlaatklep”

Leren loslaten

Sinds 2015 tennist Imra bij TV Smash in Heemstede, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. ‘’We hebben een geweldige trainingsgroep en we worden steeds beter. We spreken ook na de training met elkaar af en we doen mee aan Special Olympics evenementen.’’ Tennis heeft dus naast de gezondheidsvoordelen ook een mooi sociaal netwerk opgeleverd. Ook is Imra door Special Olympics veranderd. ‘’Vroeger wilde ik altijd precies weten wat me te wachten stond. Tegenwoordig maak ik me minder druk. Ik laat alles wat meer op me afkomen. Dat heb ik geleerd van Special Olympics, bij sportevenementen is het onmogelijk om alles tot in detail te weten, er kunnen altijd dingen veranderen. Ik weet nu dat het hoe dan ook altijd weer goed komt!’’ Haar eerste wedstrijd was tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2016 in Nijmegen, waar Imra een podiumplaats behaalde. ‘’Ik vond het zo verdrietig voor de tegenstander, maar ik heb geleerd dat ik ook mag winnen.’’

Tips van een Paralympisch kampioen

De afgelopen tijd waren er nog meer spannende momenten, die Imra moedig doorstond. In oktober deed Imra mee aan de #PlayUnified campagne, een initiatief van Special Olympics Nederland. Het doel van Play Unified is om sporters met en zonder verstandelijke beperking bij elkaar te brengen, zodat wederzijds begrip en waardering ontstaat. In de campagne daagden 14 bijzondere sporters 14 Nederlandse topsporters via social media uit voor een challenge.‘’Hey Esther, ready voor een potje tennis?’’, was Imra haar post. Paralympisch kampioen Esther Vergeer accepteerde de challenge op Twitter: ‘’Natuurlijk ga ik die uitdaging aan. Ook de andere tennissers die naar Abu Dhabi gaan zijn uitgenodigd om naar het ABN AMRO World Tennis Tournament te komen!’’

‘’Ik en de andere tennissers van Special Olympics Team NL kregen eerst een training van Esther. Dat had van mij langer mogen duren. Nog wel uren.”

‘’Toen ik in de Ahoy aankwam hing mijn foto heel groot boven de tennisbaan, dat was echt zo cool! Ook was er veel publiek, best spannend, maar het maakte me ook trots! Ik en de andere tennissers van Special Olympics Team NL kregen een training van Esther, samen inslaan en kijken wat we konden verbeteren. Dat had van mij langer mogen duren. Nog wel uren’’, zegt Imra blij. ‘’Esther zag ook direct dat mijn forehand nog wel een dingetje is. Ik sla soms niet goed door of ik sla de bal te hoog en dan komen ze in het net terecht. Maar Esther gaf een goede tip: ‘’elleboog omhoog en een kusje erop’’ en die ga ik zeker onthouden!’’

Nederland vertegenwoordigen op de World Games in Abu Dhabi

‘’Ik wil echt met een medaille thuiskomen!’’ zegt Imra vastberaden. Aan de voorbereiding zal het in Abu Dhabi in ieder geval niet liggen. Imra heeft extra trainingen en eet gezond. ‘’Ik probeer zelf mijn conditie te verbeteren door ballen op straat te gooien en deze zo snel mogelijk op te rapen.’’ Ook oefent Imra haar vreemde talen, ‘’Ik weet nu wat bijvoorbeeld 15-0 in het Engels is, de taal die ze ook gaan gebruiken tijdens mijn wedstrijd.’’ Maar het allermooiste vind Imra toch echt het meedoen. ‘’Dat ik Nederland mag vertegenwoordigen op de World Games in Abu Dhabi, daar ben ik zo trots op! Door Special Olympics kunnen wij aan de hele wereld laten zien dat wij ook talent hebben. Dat ook wij aan grote sportevenementen kunnen meedoen!’’

‘’Door Special Olympics kunnen wij aan de hele wereld laten zien dat wij ook talent hebben.’’

Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens event partner Coca-Cola.