Jouke groeit door zijn sport, zowel op het water als in het dagelijks leven

Sportief bezig zijn met vrienden om je heen, maar ook de totale rust in de boot, dat is voor zeiler Jouke Coehoorn de ideale combinatie. Jouke is erg trots op zijn prestaties en daarmee is het zeilweekend in Enschede geslaagd.

Op zaterdag en zondag vond in recreatieplas Het Rutbeek het zeiltoernooi plaats. Het Rutbeek is een prachtige plek aan de rand van Enschede met volop ruimte voor het beoefenen van allerlei verschillende watersporten. De perfecte locatie dus voor een zeiltoernooi. ‘De wedstrijden zaterdag gingen goed, we zijn als 1e, 3e, 3e en 2e geëindigd’, vertelt Jouke enthousiast. Daarmee ging het team van KWS door naar de finales op zondag. De finales gingen perfect tot de laatste race. ‘De laatste wedstrijd ging het niet zo goed, we kwam met twee boten tegelijk bij de bovenboei uit. Ik probeerde nog ruimte te geven, maar toch kwam we even tegen elkaar aan. Gelukkig zonder gevolgen!’, legt Jouke uit. 

Openingsceremonie grote reünie

Het weekend in Twente is voor Jouke en zijn ploeggenoten zonder twijfel geslaagd. ‘Het is zo gaaf om hier weer te zijn met zijn allen’, vertelt Jouke blij. ‘Vrijdag kwamen we aan in het Special Olympics Dorp en dat alleen al was heel gaaf’. Nadat het team zich in de tent geïnstalleerd had, haastten zij zich naar het fameuze FBK-stadion voor de openingsceremonie. ‘Tijdens de openingsceremonie heb ik zoveel oude vrienden weer gezien, dat was heel fijn. En weet je wat nou zo leuk is aan de Special Olympics evenementen? Je maakt gelijk ook weer allemaal nieuwe vrienden! Ik heb ook weer een aantal nieuwe vrienden gemaakt. Zelfs een Engelse vriend erbij, zo gaaf!’, vertelt een enthousiaste Jouke.

Zeilen geeft zelfvertrouwen

Bij het zeilen heeft ieder bemanningslid een eigen taak. ‘Ik ben begonnen als fokkenist’, vertelt Jouke. ‘In de loop van de jaren heb ik ontzettend veel geleerd. Ik kan nu zelf het grootzeil en het roer bemannen. Maar een fokkenist heb je altijd nodig, dus ik kan niet zonder een team’. ‘Jouke is in de loop van de jaren ontzettend gegroeid als persoon’, haakt coach Foeke Brouwer aan. ‘Een aantal jaar geleden haalde hij regelmatig kattenkwaad uit en had hij moeite met focussen op een taak, zowel in de boot als in het dagelijks leven. Het zeilen heeft hem veel zelfvertrouwen gegeven en als je nu ziet hoe hij zich ontwikkeld heeft, dat is te gek! Deelname aan dit evenement geeft de bevestiging dat we lekker door moeten gaan. Het enthousiasme voor het zeilen blijft toch wel, maar hier zie je dat het sociale aspect ook zo belangrijk is’, benadrukt Foeke.

Jouke met zijn team in actie in Twente © Tom Jaspers Faijer

Inspanningen worden beloond

‘We hebben ontzettend ons best gedaan en meer kunnen we niet doen’, aldus een gespannen Jouke in afwachting van de prijsuitreiking. Tijdens de prijsuitreiking op zondag worden de inspanningen van Jouke en zijn team beloond. Een prachtige gouden medaille wordt omgehangen. Wat hij het leukste vindt aan het zeilweekend? ‘De stilte op het water, maar vooral ook de samenwerking met je team. Je strijdt tegen elkaar, maar je bent ook vrienden.’ ‘Daar is sport voor bedoelt’, vult de coach aan.

Het weekend van 10 tot en met 12 juni stond heel Twente in het teken van de Special Olympics Nationale Spelen 2022. Tijdens dit weekend gingen ruim 2.300 sporters met een verstandelijke beperking uit binnen- en buitenland de sportieve strijd met elkaar aan. In handen van de Twentse organisatie werd het een onvergetelijk weekend. Ruim 6.500 medailles zijn uitgereikt en de sporters zijn naar huis gegaan met herinneringen voor het leven.


Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner Fonds Gehandicaptensport.

23 juni 2022 – Marijke Boessenkool-Blok