Eerste Nederlands Unified Volleybal evenement groot succes

Afgelopen zondag werd in Huizen voor het eerst een Nederlands Unified Volleybal evenement gespeeld. Het evenement markeert een volgende stap in de samenwerking tussen Special Olympics en het EU Unified Spikes-project.

Lees meer

Door het EU Unified Spikes-project is in Nederland de samenwerking tussen de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) en Special Olympics Nederland geïntensiveerd. Met als doel om Unified Volleybal in Nederland te ontwikkelen en definitief als sport op de kaart te zetten.  

Wat is Unified Volleybal?

Unified Volleybal is een vorm van volleybal waarbij er gespeeld wordt door mensen met en zonder verstandelijke beperking. Elk team bestaat uit drie spelers met een beperking en drie Unified Partners. De Unified Partners begeleiden de sporters en stellen de sporters in staat om deel te nemen aan sport. Op die manier wordt sport toegankelijk en mogelijk voor iedereen. Bij Unified Volleybal is het niveau verschillend; van recreatief tot competitief, de regels worden daar ook dusdanig op aangepast.   

Het idee voor het Unified Volleybal evenement vond zijn oorsprong vanuit de jarenlange wens om de sport te ontwikkelen in Nederland. Sports Director Natascha Bruers van Special Olympics Nederland is vanuit het EU Unified Spikes-project verantwoordelijk voor het uitrollen van het Unified Volleybal in Nederland en werkt daarin nauw samen met de Nevobo. Eerder dit jaar bezochten Shane van der Horst, vertegenwoordiger van Nevobo, samen met twee G-volleyballers van Prima Donna Kaas Huizen en hun coach Stefan Beishuizen een G-Volleybalbijeenkomst in Servië. Daar hebben zij inspiratie opgedaan voor het evenement in Huizen.  


Unified Volleybal evenement

Afgelopen zondag namen zeven teams deel aan het evenement. De dag begon met een uitgebreide warming-up waarin verschillende oefeningen werden uitgevoerd. Daarna werden de deelnemende teams verdeeld over twee poules. Er waren drie spelers van Prima Donna Kaas Huizen Heren 1, die tijdens het evenement meededen als Unified Partners. De interactie op het veld tussen de sporters en de Unified Partners is mooi om te zien en draagt bij aan de ontwikkeling van de spelers. Ook de uitdaging om tegen andere tegenstanders te spelen draagt hieraan bij.

De sporters waren erg enthousiast over het evenement. De thuisspelende teams van Prima Donna Kaas Huizen behaalden een mooie vierde en een tweede plek. Natascha kijk trots en tevreden terug op het evenement; “Het was mooi om te zien dat er zoveel teams aanwezig waren en dat de plannen nu werkelijkheid werden in de vorm van een officieel evenement. De ervaring van dit evenement kans als blauwdruk dienen voor evenementen in de toekomst. Ik denk dat wij een goede basis hebben neergezet afgelopen zondag.”

Kijk hier voor de uitslagen.

Meer weten over G-volleybal in Nederland

Voor wie meer wil weten over het stimuleren van G-volleybal bij clubs, is meer informatie beschikbaar op de website van Nevobo.