Special Olympics Team NL boekt successen tijdens de Pre-Games in Berlijn

Van 19 tot 24 juni vonden in Berlijn de Duitse Nationale Spelen 2022 plaats. Ruim 3.600 sporters van over de hele wereld kwamen samen in Berlijn voor de Pre-Games in aanloop naar de Special Olympics World Games 2023. Special Olympics Team NL was ook vertegenwoordigd in Duitsland. Met een kleine, maar zeer sportieve groep van negen voetbalsters, vier open-waterzwemmers en vijf coaches werd er gestreden om de medailles.

Lees meer

Druk sportief programma

Berlijn is niet heel ver weg van Nederland en heel goed te doen met de trein. Vrijdag 18 juni vertrokken de open-waterzwemmers dus met NS richting Duitsland; de reis verliep soepel en iedereen kwam uitgerust aan. De voetbalsters gingen met een busje en een auto richting Berlijn. Nadat iedereen bij het hotel aangekomen was, was het tijd om het drukke schema van de week door te nemen. Zaterdag mochten de zwemmers kennis maken met de Schwimm- und Sprunghalle im Europasportpark. Een fantastisch zwembad waar later in de week ook de 4×50 meter estafette op het programma stond. Fijn om vast aan het bad te kunnen wennen.

In de avond stond het ‘International Athletes Dinner’ op het programma. Een fantastische avond met heerlijk eten en alle tijd om sporters van andere landen te leren kennen. “De Zweedse en Koreaanse sporters waren duidelijk favoriet bij onze sporters”, grapt Head of Delegation Marcel van Galen. “Er ontstond een leuke band tussen de sporters.”

Indrukwekkende openingsceremonie

De volgende dag was het de beurt aan de voetbalsters om bekend te worden met de locatie; het Olympiastadion. Gespannen, maar vol enthousiasme werd er een balletje getrapt, onderling en met andere teams. In de avond was het tijd voor de openingsceremonie in één van Berlijns grootste stadions. “Prachtige optredens, mooie show met vuurwerk en ook hier weer veel kennismakingen met andere sporters. Eén van onze voetbalsters mocht ons team vertegenwoordigen in de parade. Prachtig moment!”, vertelt Marcel trots.

Tijd voor het echte werk

Maandag 20 juni stond de divisioning op de agenda voor alle sporters. “De voetbalsters lieten zich van hun beste kant zien en er werd een aantal prima partijen gespeeld. Dat beloofde wat voor de rest van de week.” Voor de zwemmers was de divisioning ook meteen de voorronde voor de finales. “De mannen kwamen binnen op een 1e, 2e, en 3e plaats en onze dame zette een 1e tijd neer. Prima vooruitzichten dus!” Vervolgens snel klaarmaken voor de divisioning 4×50 estafette. Nederland bleek de snelste tijd van alle ploegen te realiseren!

Zwemmers tijdens de warming-up in het wedstrijdbad

De open water zwemmers hadden inmiddels op woensdag ook hun finale estafette gezwommen. De divisioning bleek een goede voorbode. “Als een warm mes door een pakje boter sneden onze sporters door het water. Een fantastische gouden plak was de beloning die zij hiervoor ontvingen. Trotse familie en fans die aanwezig waren, waren hierbij de kers op de taart.”

Donderdag stonden de laatste finales op het programma voor het open-waterzwemmen. “Onze toppers maakten ook hier hun favorieten-status waar. De mannen zwommen op de 1500 meter naar de 1e, 2e en 3e plaats. En onze dame naar een prachtige 3e plaats.”

Voor de voetbalsters stonden dinsdag, woensdag en donderdag in het teken van de poulewedstrijden. “Na een aantal zeer spannende wedstrijden werd uiteindelijk donderdagmiddag de slotwedstrijd gespeeld. Helaas werd er niet gewonnen, maar een mooie bronzen medaille en een prachtige medaille-ceremonie zullen onze sportsters altijd bijblijven. Top gedaan door onze meiden.”

Voetbalsters nemen trots een bronze medaille in ontvangst

Genieten van sportieve prestaties

Vrijdag 24 juni stond vooral in het teken van rust, Berlijn ontdekken en genieten van alle sportieve prestaties. ’s Avonds werden de Pre-Games afgesloten met een prachtige sluitingsceremonie. “Vanuit de Nederlandse Ambassade was ‘onze’ liaison de hele week aanwezig bij alle wedstrijden. Dat gaf dit alles toch wel een bijzondere glans”, vertelt Marcel van Galen.

Een bijzondere ervaring rijker, nieuwe vrienden voor het leven en met een grote glimlach keerden de sporters zaterdag huiswaarts. “Dit alles was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder de inzet van de coaches die onze sporters deze week hebben begeleid. Met hart en ziel hebben zij zich er voor ingezet om onze sporters een fantastische week te bezorgen. En gelet op de reacties is dat zeker gelukt. Nogmaals dank Remco, Patricia, Rob, Peter en Kim. Maar zeker ook een woord van dank aan onze twee Delegation Assistent Liaisons, Bert en Antje. Daar waar nodig hebben zij voor ons allemaal ‘de weg geplaveid’ zodat wij ons konden bezighouden met wat we het liefste doen: sporten en plezier maken. Dank, dank, dank.”, sluit Marcel af.

Dit beloofd veel goeds voor de World Games in juni 2023.