Zondag 17 maart

De ware Special Olympics spirit: support voor elke sporter!

Vandaag was de dag van judo. Vier van de vijf judoka’s kwamen voor het eerst in actie. En wat een resultaat: goud voor Nick, Bart en Rosita en zilver voor Amy. En dan te bedenken dat de meesten niet goed hadden geslapen en flink zenuwachtig waren.

Nick was als eerste aan de beurt. Super gefocust kwam hij op de mat en won achtereenvolgens alle drie zijn wedstrijden. Een beter voorbeeld en inspiratie kon je niet bedenken voor Bart, Rosita en Amy die ’s middags aan de beurt waren. Gymnastiek en skeeleren kwamen enthousiast supporten. Dat zie je eigenlijk de hele Games al: alle sporters komen elkaar zoveel mogelijk aanmoedigen, tijdens de wedstrijden én de medaille ceremonies. Of zoals een aantal ouders direct na het goud van Nick zeiden: “Ze winnen met z’n allen en ze verliezen met z’n allen.” Dus even snel koffie halen en dan direct terug om de andere judoka’s aan te moedigen. That’s the spirit!

Bart z’n eerste wedstrijd was direct een hele zware. De wedstrijd ging gelijk op en duurde de maximale tijd. Het was even spannend maar gelukkig kwam Bart als winnaar uit de bus. In z’n tweede wedstrijd werden de verhoudingen direct duidelijk: winst en dus goud! Amy vond haar eerste wedstrijd duidelijk super spannend. Maar dat was eigenlijk nergens voor nodig. Met veel initiatief won ze wedstrijd één, twee en drie. “Als ik de volgende ook nog win dan is het helemaal een droom. Maar nu is het ook al mooi!” Het scheelde niet veel, maar haar tegenstandster was net iets beter en dus zilver voor Amy. Als je Rosita aan zag komen lopen richting de mat, dan deinsde je vanzelf al iets terug. Wat een rust en wat een uitstraling! Haar tegenstandsters kregen gewoon geen kans; voordat ze het wisten was de wedstrijd al afgelopen. Vier wedstrijden lang hield ze dat vol, en dus goud!

Met recht een succesdag voor judo. Alleen Daan kwam niet in actie: “Ik wil nu ook weleens het wedstrijdgevoel hebben. Dat wilde ik gisteren al tijdens de training.” Morgen om 13 uur is het de beurt aan Daan.

Tussen de wedstrijden van Nick en de anderen in vond de 4 x 100 relay bij het inline skaten plaats. Sophie ging goed van start, René nam netjes van haar over, gevolgd door Marit en een enorme eindsprint van Jarno. Als tweede team kwamen ze over de finish. Sara, zus van Sophie, was hard aan het aanmoedigen. “Ik vind het leuk om te kijken, maar ik doe liever zelf mee.” Later op de middag bleek dat de nummers 1 waren gediskwalificeerd en dus goud voor Nederland, geweldig!

Intussen stroomden de berichten alweer binnen van de andere sporten: zwemgoud voor Chris en Meike op de 200 meter vrije slag en zilver voor Jordan op de 1500 meter bij atletiek.

Ruiter Remy had ’s middags parcours gereden en was blij met haar 5eplek. Ook Sabine was tevreden over haar wedstrijd en haar 4eplek. “Ik vond het wel jammer dat ik het lintje van het paard niet mocht houden. Bij andere wedstrijden mag dat wel altijd.”
Stefan reed erg goed en won zilver. Hij deed mee aan het springen. Z’n teamgenoten waren onder de indruk: “Wat was Stefan goed!” Vandaag was best een lange dag als je zelf niet hoefde te rijden. Of zoals Sam het zei: “Het is een hele volle sportvakantie. Als ik met m’n familie op vakantie ben dan zit het niet zo vol.”

De coaches app ontplofde; wat een prachtige resultaten stroomden er binnen. Na het brons voor Brian en de 4e plaats van Richard van gisteren en het goud van Sander en Hugo behaalden Abiesh een 4e, Sander een 2e plaats en Hugo goud op de 5 km tijdrit. De zeilers brachten vandaag een bezoek aan Healthy Atlethes en gingen daar met Timothy Shriver, voorzitter van Special Olympics. Vanaf morgen gaat het zeilen weer verder. Jaïr en Willem staan overall derde in het klassement: de Belgen staan voorlopig op de eerste plaats, en het Amerikaanse team op de tweede. Er zijn nog flink wat wedstrijden te gaan, dus dat wordt een uitdaging. Volgens TD’er Mark –ook supporter bij het judo- gaat dat helemaal goed komen.

Bij gymnastiek vond vandaag de prijsuitreiking voor de vrouwen plaats: Anna won zilver en eindigde twee keer als 4e, 1x 7een 1x 8e. Anne won maar liefst twee keer goud, 1 keer brons en twee keer een 5eplaats. Bij bowlen kwamen de meeste sporters in actie: een achtste plek voor Odette, Marlous 7e, Sandra 5e, Willem en Jesper 4een Pascal won brons. Behalve het zilver van Jordan, won ook Cynthia zilver en Danny brons. Bryan veroverde een prima 4 een 7e plek. Na de twee gouden medailles van zwemmers Chris en Meike zwom Bart naar een fraaie bronzen medaille op de 200 m vrije slag. En in een ware thriller wonnen de handbalsters met 12-11 van India.

Mooi om te zien hoe alle sporters elkaar aanmoedigen en blij zijn voor elkaar. En niet alleen voor elkaar ook voor de tegenstander; dat is de echte Special Olympics spirit. En de flinke schare supporters -familie en vrienden- die de tribunes in Abu Dhabi en Dubai oranje kleuren draagt daar alleen maar meer aan bij. Een ouder: “Ik sprak ouders uit verschillende landen en die zijn echt heel jaloers op onze kleding, ons ‘oranje gevoel’ en onze support.” De komende dagen gaan we die ongetwijfeld nog veel zien: voor Nederland én voor alle Special Olympics sporters!