Zeiler Joost Vial

Zeilen op de Arabische Golf

Over een paar weken, van 14 t/m 21 maart, zijn de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi! Hier zullen maar liefst 7.000 sporters uit meer dan 190 landen de sportieve strijd met elkaar aan gaan. Nederland vaardigt 64 sporters met een verstandelijke beperking af. Special Olympics Team NL komt uit in 13 takken van sport, waaronder zeilen. Daarvoor is de 40-jarige Rotterdammer Joost Vial geselecteerd.

Van optimist naar laser radial

Zeilen zit in Joost zijn bloed. Als 7-jarige jongen begon hij in een optimist bij watersportvereniging Aegir aan de Bergse Voorplas. ‘’Joost begon heel enthousiast, maar na twee jaar werd het voor hem steeds moeilijker om met de reguliere sporters mee te komen. Op een dag troffen we hem huilend in zijn bootje aan. Een teken dat het hem teveel was en hij met de lessen moest stoppen’’, vertelt moeder Monica Vial. ‘’Maar ik ben nooit gestopt met zeilen. Mijn ouders hebben zelf een boot en ik ben altijd met hun meegegaan’’, zegt Joost stellig. In 2014 kwam Joost in contact met Stichting Plons aan de Kralingse Plas, die watersport aanbiedt speciaal voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Bij Stichting Plons kon Joost weer zijn passie oppakken. ‘’Als ik zeil, dan kan ik alles even vergeten. Het is een heerlijk gevoel als de wind door je haren waait en je lekker om je heen kunt kijken.’’ Inmiddels zeilt Joost niet meer in een optimist of een valk. ‘’Ik kan helemaal zelfstandig zeilen in een laser radial’’, zegt Joost trots.

Joost is veranderd

In 2015 deed Joost voor het eerst mee aan het Special Olympics Nationaal Zeilevenement in Rotterdam en won direct zilver. ‘’Daar was veel publiek. Dat geeft zo’n goed gevoel, dat al die mensen naar jou komen kijken’’, vertelt Joost. Vorig jaar vertelde coach Mark van der Heijden Joost het grote nieuws; dat hij mag deelnemen aan ’s werelds grootste sportevenement van 2019, de Special Olympics World Games in Abu Dhabi. ‘’Toen ik hoorde dat ik mee mocht, kreeg ik overal kippenvel. Tot in de puntjes van mijn tenen. Dit gaf me zo’n goed gevoel!’’ Special Olympics heeft Joost positief veranderd. ‘’In een éénmansboot moet Joost zelfstandig oplossingen zoeken, waar hij in een valk eerst nog aanwijzingen kreeg van een coach. Hij is dus zelfstandiger geworden,’’ zegt Monica Vial. Ook heeft hij meer eigenwaarde gekregen, met trots vertelt hij aan iedereen welke medailles hij heeft gewonnen en dat hij onderdeel is van Special Olympics Team NL.

”Toen ik hoorde dat ik mee mocht, kreeg ik overal kippenvel. Tot in de puntjes van mijn tenen.”

Tips van Marit Bouwmeester

Maar er is nog meer wat Joost zijn zelfvertrouwen heeft doen groeien. In oktober deed hij mee aan de #PlayUnified campagne, een initiatief van Special Olympics Nederland. Het doel van Play Unified is om sporters met en zonder verstandelijke beperking bij elkaar te brengen, zodat wederzijds begrip en waardering ontstaat. In de campagne daagden 14 bijzondere sporters 14 Nederlandse topsporters via social media uit voor een challenge.‘’Hey Marit scherp aan de wind zeilen? Ik zie je wel aan de finish’’, was Joost zijn post.  Marit accepteerde de challenge op Twitter: ‘’Tuurlijk accepteer ik de challenge van Joost!! Kom maar op!’ Samen waren zij live te zien bij Studio Max, waarin ze vertelde over deze bijzondere challenge. Beide partijen waren ready om het water op te gaan.

Onder het toeziend oog van de massaal toegestroomde media voerden Joost en Marit de wind in hun zeilen. ‘’Ik vond het echt ontzettend leuk, zij is mijn sportidool. Marit heeft me ook hele goede tips gegeven die ik kan gebruiken in Abu Dhabi. Bijvoorbeeld het gebruik van mijn neerhouder en de mogelijkheid om met het onderlijk mijn zeil losser en vaster te maken. Aan het einde van de middag deden we een wedstrijdje en die won ik!’’

”Marit heeft me hele goede tips gegeven die ik kan gebruiken in Abu Dhabi.”

Special Olympics World Games 2019

Nu het winter is kan Joost niet op het water trainen. ‘’Ik fiets wel veel, zodat ik sterkere kuitspieren krijg. Ook ben ik gestopt met roken, dit deed ik al sinds mijn vijftiende. Ik heb er alles voor over om daar een goede prestatie neer te zetten. Mijn grootste wens is een gouden plak!’’ Aan alle voorbereidingen zal het zeker niet liggen Joost!

Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens event partner Stamhuis.