Zaterdag 16 maart

‘Geduld is een schone zaak’

De rode draad van de Games tot nu toe is toch wel: wachten. Op de bus, maar vooral op de prijsuitreiking. Vandaag leverde dat toch wel een record op: gymnast Arjan moest maar liefst 6 uur wachten voordat hij zijn medailles omgehangen kreeg…

De oplettende blog lezer en radio 1 luisteraar was het gisteren misschien al opgevallen: het interview met handbalster Vera bij Nieuws & Co ging niet door. Alle aandacht werd -begrijpelijk- besteed aan de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Ook hier waren en zijn veel mensen onder de indruk.

Vandaag stond open water zwemmen op het programma. “Met of zonder zuurstof, we gaan ervoor!” Aan het strand in Dubai, je kunt het slechter treffen… Wessel, Annemieke en Miranda zwommen alle drie de mijl, oftewel 1.600 meter. Wessel mocht als eerste. Volgens alle aanwezige toeschouwers werd hij 3e. Maar na 2 uur wachten op de prijsuitreiking, kwam het bericht dat deze was verplaatst naar maandag, in het zwembad. Dus is er nog steeds geen zekerheid over de bronzen plak. Wessel was in ieder geval blij met zijn race; en ook blij dat het over was.

Annemieke en Miranda zwommen samen hun mijl. “Dit was onze eerste wedstrijd in de zee. Toen we erin doken dachten we gatver het is zout!” Het enige wat Annemieke zichzelf had voorgenomen was: “Ik zwem ‘m uit! En ik heb lekker m’n eigen race gezwommen. Eerst mocht ik nooit open water zwemmen, maar ik dacht wat zij kunnen kan ik ook. Miranda: “Ik zag de skyline van Dubai, dat onthou ik voor altijd! Ik voelde een meisje achter me zwemmen en ik wilde haar persé voorblijven.” Omdat de prijsuitreiking uitgesteld werd, zijn de uitslagen helaas nog niet bekend.

De atleten namen alvast hun wedstrijdplanning door. Met die voorbereiding zit het duidelijk wel goed. Tijdens dit soort gezellige gesprekjes popt er ook nog wel eens iets verrassends op. Zo lieten de atleten een filmpje zien met de opmerking: “Wist je dat de vaders van Jordan en Cynthia solliciteren naar een plekje in het bobslee team van de Spelen?”

Na het open water zwemmen was het tijd voor atletiek. Ook hier weer een prachtig stadion. Petje af voor de atleten, want het was heel erg heet om te lopen. En toch zag je sommige teams wel heel fanatiek warming-up doen. Vanaf de andere sportlocaties kwamen steeds meer uitslagen binnen. Het was weer een topdag voor Team NL: zilver voor Imra en Sabien met de damesdubbel tennis en zilver voor de herendubbel Joshua en Frank. Bij het wielrennen was er goud voor Sander en voor Hugo op de 2 km tijdrit. Bij het skeeleren werd Jarno 2e en René en Marit vierde. En bij het paardrijden won Stefan goud, Steffi zilver en behaalden Sam een vierde en Xander een vijfde plek.

Gymnast Arjan was toch wel de topper van de dag, door sommigen omgedoopt tot de ‘golddigger’: met 4x goud en 1x brons. Team bowlen behaalde een prima 8e plek. Maud ging helaas iets te snel van start waardoor ze gediskwalificeerd werd op haar 50 meter vrije slag. Maar ze was super blij met het vaantje dat ze kreeg. Eigenlijk wist ze wel dat ze te vroeg weg ging. Toen ze terug kwam lopen zei ze tegen coach Wendy: “Helaas iets te vroeg weg. Heb je het gefilmd? Kunnen we dan de race even kijken…of ik mijn neus wel in het water heb.”

Op de atletiekbaan was het als eerste de beurt aan Cynthia: ze liep de 200 meter en eindigde op een geweldige 3e plek. Daarna mocht Femke de 1.500 meter lopen. Femke bouwde haar race fantastisch op. Alle keren dat ze voor de tribune met Oranje fans langs liep, zette ze een extra spurt in. Uiteindelijk leverde dit ook haar de bronzen medaille op. Na de wedstrijd van Femke vond pas de huldiging van Cynthia plaats. De ouders van Cynthia waren niet bij het podium weg te slaan: “Wat is het spannend!” Zeker omdat er toch enige twijfel bestond of ze als derde of als vierde zou eindigen.

Dat wordt een mooi feestje vanavond. Niet alleen om de medailles maar ook om de verjaardag van hoofdcoach Karien te vieren. Gefeliciteerd! Beide medailles leverden Bryan extra motivatie op voor zijn eigen wedstrijden: “Die meiden hebben een medaille, nou wil ik ‘m ook.” Maar niet meer vandaag, Bryan komt morgenochtend vroeg in actie. Net als judoka Nick en een groot aantal andere sporters.