Woensdag 20 maart

De laatste wedstrijddag: medailles, emoties en waterballet

De laatste competitiedag! Met onder andere de ontknoping bij het zeilen, golf en handbal.

Als eerste kwam Maud vandaag in actie. In het fantastische Hamdan complex mocht zij haar 50m rug zwemmen. Voor de start visualiseerde zij haar hele race. Ongetwijfeld nam ze daarbij de tips van Femke Heemskerk ter harte. Het leverde haar een mooie 6e plaats op. Daarna was het de beurt aan Meike op de 100m schoolslag. Het duurde even voordat ze het water in kon; twee zwemsters in haar serie maakten een valse start en zwommen alvast een eerste baan schoolslag. Meike eindigde als 3e!

Toen begon voor de zwemmers het wachten op het sluitstuk: de 4 x 50m wissel mix. En wat doe je dan? Relaxen op de zitzakken en kleurplaten maken in de speciale athlete lounge, muziekje luisteren, lekker kletsen. Meike houdt zelfs een apart dagboekje bij over de World Games. Hoe leuk is dat! Jo-Ann kwam haar medailles laten zien: “Moet je voelen hoe zwaar, hang ze maar eens om!”  Meike: “Ik denk dat we 4e worden vanmiddag, ik heb er super veel zin in!” Tijdens de lunch was de wedstrijdspanning al wat voelbaar: het lukte Maud bijna niet om haar pasta te eten. De 5 ‘Wendy’ hapjes gingen gelukkig wel vlot naar binnen. De coaches moesten ook de tijd tot aan de estafette overbruggen. Wat in het zwembad niet heel vervelend was…”Er lopen hier echt heel veel mooie mannen rond!”

Om 13 uur was het tijd voor de handbal finale. Een volle Oranje tribune aangevuld met de sponsordelegatie uit Nederland schreeuwde de Nederlandse speelsters naar een goed resultaat. De speelsters uit Bangladesh waren opnieuw sterker, de wedstrijd eindigde in 3-7. Maar wat een geweldige prestatie, zilver! Een medaille die van tevoren echt niet direct verwacht werd en dan ook uitbundig werd gevierd.

Zeilteam Jaïr en unified partner Willem waren in een spannende strijd verwikkeld met Amerika. Uiteindelijk behaalden ze brons, super goed! En ook Joost met unified partner Robert mocht een prijs in ontvangst nemen: 6e en een vaantje. Dat is de ware Special Olympics spirit: in de 1e wedstrijd blesseerde Joost zich en kon niet verder met de competitie. Heel erg verdrietig, na 1,5 jaar voorbereiding. Als een echte reporter gaf hij tijdens de wedstrijd van Jaïr en Willem tekst en uitleg aan Team Judo. Hun support bij het zeilen eindigde in het eerste waterballet van vandaag: coach Rob werd door de sporters in zee gegooid! “Best lekker met dit warme weer, zeker omdat we niet mochten zwemmen.”

Julia en unified partner Astrid behaalden bij golf een vaantje en Tjerk met unified partner Ted de bronzen medaille! Gefeliciteerd! Eerder was Julia al geïnterviewd door Toine van Peperstraten, ambassadeur van Special Olympics Nederland. Daarna was het tijd voor de 4 x 400m relay van Cynthia, Bryan, Femke, Jordan en reserve Danny. De relay is altijd een spektakelstuk en dat bleek ook vandaag: het was even onzeker, maar de definitieve uitslag was goud! Wat een mooie afsluiting voor alle atleten, coaches en familie. Ook assistent Head of Delegation Natascha vierde het feestje mee: “Ik had van tevoren gezegd als jullie goud winnen, mag je me nat sproeien.” Dat heeft ze geweten…

Al deze prachtige resultaten inspireerden de zwemmers nog eens extra op weg naar hún laatste onderdeel. Bart en Chris toonden hun enorme kuitspieren, dus dat zat wel goed. Maud en Meike hadden hun eigen manier van voorbereiden. Ineens werd Timothy Shriver, voorzitter van Special Olympics, op de tribune gesignaleerd. Eerder op de dag was hij ook al supporter bij het zeilen. Coach Robert maakte van de gelegenheid gebruik met hem op de foto te gaan.

Maud zwom de 50 rug in de estafette; aan haar de eer om de race af te trappen. Meike nam keurig van haar over voor de schoolslag. Daarna was het de beurt aan Bart voor de vlinderslag en Chris maakte de race af met de 50m vrij. Wat een spektakel! Op het scorebord stond zilver. Dat was al een Oranje feestje waard! Maar het feestje werd nog groter: tijdens de medaille ceremonie bleek zilver goud te zijn! Wat een emoties bij de sporters en de familieleden. “Ze hebben goud, dit is niet te geloven, wat is dit mooi!” En ja, je bent niet voor niets in een zwembad: “Jij gaat even met ons mee.” Talje, mediateam, werd door Bart en Chris opgetild en samen met Maud en Meike gooiden ze haar in het zwembad. Bart en Chris sprongen er gezellig bij! Dat was waterballet nummer drie van vandaag!

’s Avonds stonden er diverse feestelijkheden in Dubai en Abu Dhabi op het programma. Van een waar Holland House tot een rit in een echte limousine. Terecht, want Team NL heeft het fantastisch gedaan: 33x goud, 18x zilver en 19x brons. En nog een heleboel vaantjes voor de 4et/m de 8eplek. Dat mag best gevierd worden!