Woensdag 13 maart

Succesvolle divisioning wedstrijden en teamspirit

Voor de wielrenners van Team NL brak vandaag het moment aan om te trainen. Ze kwamen op de fiets naar het Formule 1 circuit van Abu Dhabi. “Dan kun je tenminste rustig in het hotel je fiets in elkaar zetten.” Op verzoek van Goedemorgen Nederland werd eerst een vlog gemaakt door Hugo en coach Rick. Dat was trouwens niet het enige mediaverzoek voor de sporters van Team NL.

Je kunt merken dat er -terecht- steeds meer aandacht voor de Special Olympics sporters komt. De campagne Play Unified, waarin Special Olympics sporters Nederlandse topsporters uitdaagden om samen te sporten heeft hier ongetwijfeld ook aan bijgedragen. Handbalster Vera had een voorgesprekje met de redactie van Nieuws & Co. Aanstaande vrijdag komt ze live in de radio uitzending, tussen 17.15 – 17.30u NL tijd. Tijdens de World Games volgen er nog meer sporters voor een live interview; altijd op ditzelfde tijdstip. Vera benoemde aan de redactie dat er geen onderscheid hoort te zijn tussen mensen met en zonder beperking. Er moet meer aandacht komen voor mensen met een beperking. En dat hoeft echt niet altijd live. “Waarom besteedt Langs de Lijn geen aandacht aan de Special Olympics World Summer Games?”

“Eindelijk mogen we fietsen!” Zo klonk het bijna in koor. Sander liep een rondje tussen de sporters en fietsen van de andere landen door en kwam tot de conclusie dat Nederland toch wel de mooiste fietsen had. Vanmorgen stond er een training op de planning en vanmiddag divisioning. Beide onderdelen verliepen goed. Maar wat wil je ook, wat is er nou mooier dan ‘racen’ op het Formule 1 circuit? “Ze hadden gezegd dat het een vlakke baan was. Nou echt niet, je gaat omhoog en omlaag.”

Voor de start moesten de renners wachten in een ruimte naast de baan. Normaal gesproken staan daar de Formule 1 wagens. Brian hoopte dat dit de plek van Max Verstappen was. “M’n adrenaline is nu wel wat minder”, voegde hij eraan toe. “Nou die van mij niet”, aldus Hugo. Brian vertelde dat hij de hotels in Dubai en Abu Dhabi erg mooi vond. Maar nu was het wel genoeg geweest. “Ik ga liever kamperen met m’n familie en lekker barbecueën.”

De trainingsrondjes op het circuit waren een bijzondere ervaring. Helemaal voor fotograaf Bart, die erin slaagde mee te liften op het karretje dat voor de wielrenners uitreed. Waar normaal gesproken hoge snelheden op het circuit worden gehaald, was nu het tegendeel waar. Er mocht slechts met een slakkengangetje over het asfalt worden gereden. Dit was niet heel uitdagend… En dat niet alle wielrenners recht reden was ook wel een dingetje. Tip van coach Rick: “Probeer meteen aan het begin van de wedstrijd zo hard mogelijk weg te rijden, dan heb je ook geen last meer van ze.”

In het ADNEC vonden de divisioning wedstrijden van judo, gymnastiek en skeeleren plaats en in Dubai zwemmen. Ook tennis kende succesvolle divisioning wedstrijden net als het zeilteam van Jaïr en Willem. Het had niet veel gescheeld of skeeleren was niet gelukt. Coach Kelly moest bij de security poortjes al haar overtuigingskracht inzetten om er met haar skeelers doorheen te komen. Dat lukte toen ze netjes beloofde haar skeelers niet in de gang te gebruiken.

Bij gymnastiek keek je je ogen uit. De handstanden, koprollen en radslagen waren niet van de lucht. De handbalsters en het judoteam kwamen de gymnasten van Team NL aanmoedigen. En daarna gingen ze door naar de relay van het skeeleren. In een prachtige wedstrijd werden de skeelerers tweede in hun divisioning. En dan te bedenken dat er hier in Abu Dhabi wel een heel gladde baan ligt. In Dubai werd er ook flink gesupporterd. Atletiek kwam de zwemmers aanmoedigen. En mede dankzij hun aanmoedigingen zwom Maud een dikke pr en was de estafette maar liefst 35’’ sneller. Mooi ook om te zien hoe sterk het zwemteam is: op weg naar de start begeleidden beide heren de dames met een beschermende arm om hun schouders naar het startblok.

Na een dag vol wedstrijdervaringen lag iedereen op tijd op bed. Maar voor sommigen niet nadat eerst een spelletje werd gespeeld. Voor de handbalsters, judoka Amy en skeelerers René en Jarno betekende dat een potje pesten. Vol verwachting op naar de openingsceremonie van morgen!