Gymnastiek (artistiek)

Zwaai jij graag op grote hoogten en land je stevig terug op de grond? Dan is artistieke gymnastiek misschien wel een sport voor jou!

Wat is artistieke gymnastiek?

Artistieke gymnastiek is een sport waarbij vier tot zes oefeningen worden uitgevoerd. De sprong, de brug, de balk en de grondoefening voor de dames. Voor de heren komen daar nog de ringen en het paard bij. Je krijgt onder andere punten voor de moeilijkheid van de oefeningen, de houding van het lichaam, presentatie en technische beheersing.

Je hebt voor deze sport enorm veel kracht nodig, maar nog veel meer durf! Samen met een dosis lenigheid en doorzettingsvermogen geeft deze sport je ontzettend veel voldoening. Je kunt steeds beter worden door nieuwe oefeningen aan te leren en zo maak je de sport dus steeds uitdagender voor jezelf. Hoe het ooit begonnen is met deze sport, dat weet niemand precies maar het gerucht gaat dat de eerste ‘oefening’ bestond uit slingeren van boom tot boom!

Sportreglement artistieke gymnastiek

Wil je weten wat de regels zijn bij een wedstrijd? Voor dames en heren gelden andere regels:

Ga je voor het eerst aan het werk met bovenstaande oefenstof? Of heb je vragen? Neem dan contact op met Technisch Gedelegeerde Evaline Heuvelmans.

Is gymnastiek iets voor jou?

Klik dan hier om naar de website van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie te gaan.

Of kijk op de website van Uniek Sporten voor een vereniging bij jou in de buurt.

Direct naar

Natascha Bruers
Sports director