Play Unified op school

Terug

Play Unified staat voor het realiseren van ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Play Unified op school brengt basisschoolleerlingen in contact met sporters met een verstandelijke beperking. Sport is bij uitstek de plek waar wij elkaar leren kennen en wederzijds respect en begrip voor elkaar krijgen. Door samen te sporten, van elkaar te leren en plezier te maken vormt het project een Unified Generation, die inclusief denkt én doet.

Uitdagende activiteiten  

Play Unified op school is bedoelt voor basisschoolleerlingen uit groep 6 en 7. Het project bestaat uit verschillende activiteiten waarbij nieuwsgierigheid, onderzoekend vermogen en beweging worden gestimuleerd en gedurende het project wordt omgezet naar kennis en respect. De klas gaat knutselen en doet onderzoek naar een verstandelijke beperking en de organisatie Special Olympics. Daarnaast worden vragen bedacht die gesteld mogen worden aan de sporter die de gastles komt verzorgen. Afsluitend wordt er samen bewogen op het plein of in de gymzaal. De leerlingen worden als laatste ook uitgenodigd voor een Special Olympics evenement bij hen in de buurt zodat ze de sporters in actie zien en ze kunnen aanmoedigen.

Samen in beweging

Inmiddels hebben 42 klassen deelgenomen aan Play Unified op school en hebben ruim 1.000 leerlingen kennis gemaakt met een Special Olympics sporter! Tijdens de gastlessen luisteren de leerlingen aandachtig naar verhalen over gewonnen medailles, mooie sportmomenten en ambities. Ook leren ze wat Special Olympics voor de sporters betekent en hoe belangrijk het is om (samen) te sporten. Tijdens de ‘persconferentie’ worden alle vragen van de leerlingen beantwoord waarna het tijd is om samen in beweging te komen. Na een goede warming-up werd er samen gesport.

Met dit sportieve en maatschappelijke project werken we aan een samenleving waarin niemand buitenspel staat. Wil je van jouw basisschool ook een Play Unified school maken? Neem voor meer informatie en de mogelijkheden contact op met Special Olympics Nederland!

Play Unified op school wordt ondersteund door de Johan Cruyff Foundation en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Direct naarIngrid Schuurman
Projectleider Play Unified