Sprekers Health Congres

Terug
Melina Willems

Resultaten Healthy Athletes programma: een spiegel van ons gezondheidssysteem?

Gezondheidsklachten bij sporters met een verstandelijke beperking worden vaak niet onmiddellijk opgemerkt. Melina Willems vertelt over diverse resultaten waarbij de nadruk wordt gelegd op mogelijke behandelachterstand

Geraline Leusink

Anders dan normaal

Prof. dr. Geraline Leusink, directeur academische werkplaats Sterker op eigen benen, licht de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in de huisartsenpraktijk toe.

COVID-19 bij mensen met een verstandelijke beperking

Dr. Monique Koks-Leensen geeft in deze lezing een toelichting op de (voorlopige) bevindingen van de registraties in de online database van academische werkplaats Sterker op eigen benen.

Communicatie met personen met verstandelijke beperking in de huisartspraktijk

Dr. Anke Van Dijck presenteert de resultaten van de masterproef Huisartsgeneeskunde van dr. Julie Wuyts uit 2015. In de lezing worden aanbevelingen gemaakt voor de gezondheidsfollow-up en communicatie.

Relatievorming en seksualiteit: aandacht voor seksueel plezier

Mensen met een verstandelijke beperking worden verliefd, krijgen verkering en hebben een kinderwens, net als ieder ander. Dr. Dilana Schaafsma gaat dieper in op specifieke aandachtspunten rondom relatievorming en seksualiteit.

Ex-topsporter die mensen in beweging brengt

Sport is de rode draad in het leven van dagvoorzitter Carl Verheijen. “De wetenschap dat sport een krachtig middel is om bij te dragen aan een betere wereld, is voor mij een motivator om mensen in beweging te krijgen.” Op het moment is Carl director innovation and knowledge bij de Noaber Foundation en Chef de Mission Beijing 2022.

Blijf bewegen en eet gezond

Lize Weerdenburg is internationaal Health Messenger. “Bij Special Olympics maak je deel uit van de maatschappij, in Nederland en over de hele wereld. Ik vind meedoen aan de Special Olympics wedstrijden belangrijker dan winnen. Toch vind ik winnen het allerleukste. Bijna iedereen komt op het podium en wordt toegejuicht. Dat is zo leuk!

Vergeet niet je rust te pakken

Peter le Clercq is nationaal Health Messenger. “Goed eten, drinken en bewegen is belangrijk, maar rust is net zo belangrijk. Door te hard te trainen win je geen medailles! Meedoen is belangrijker dan winnen, maar het is ook leuk om een medaille te winnen.”

Lize en Peter zijn naast veelzijdige sporters, lid van de Atletencommissie en Health Messengers. Beide moedigen een gezonde leefstijl aan en hebben hier ook al vele presentaties over gegeven. Lize en Peter zijn beide ook te zien in de Scoor je PR! app van Special Olympics.