Atleet Sander Nadort

2.000 sporters met een verstandelijke beperking afgelopen weekend actief!

Dit weekend, van 8 t/m 10 juni, zijn met succes de Special Olympics Nationale Spelen 2018 in de Achterhoek georganiseerd. Er gingen maar liefst 2.000 sporters met een verstandelijke beperking de sportieve strijd aan met elkaar.

Na een spetterende openingsceremonie op vrijdagavond met o.a. minister Bruno Bruins en Gerard Joling was het zaterdag en zondag tijd om te sporten. Er stonden dit weekend maar liefst 21 sporten op het programma. Nog nooit eerder waren het er zo veel!

Minister Bruins: ‘Sporten is gezond en vooral leuk. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten en er lol aan beleeft. Dit evenement is daar een prachtig voorbeeld van. De lol die de deelnemers bij de Special Olympics uitstralen is ongekend en heerlijk om te zien. En de duizenden begeleiders en vrijwilligers die dit mogelijk maken verdienen een groot compliment.

Atleet Sander heeft hard getraind

Ook actief in de Achterhoek was atleet Sander. Sander was al sinds januari hard aan het trainen voor de Nationale Spelen. Onderdeel van zijn training was de Rotterdam Marathon die hij voor de tweede keer liep. “Ik mocht in april samen met Puk, die voor Coca-Cola werkt, de Rotterdam Marathon lopen. Dat was zo mooi, we waren samen een heel snel team.” aldus atleet Sander.

In aanloop naar de Rotterdam Marathon en de Nationale Spelen kreeg Sander ook een clinic van zijn idool Bram Som. Hij kon zijn geluk niet op “dat was echt gaaf. Ik mocht met Bram op de foto en heb hem toen gevraagd of hij ook een tip voor mij had. Hij zei dat het herstel net zo belangrijk is als de training. Dus dat ik na een training of wedstrijd goed moet uitrusten en goed moet eten. Daar probeer ik samen met coach Caro nu wel op te letten.

Wij bouwen ons eigen feestje!

In de Achterhoek doet Sander en de overige atleten van Atletiekvereniging Spark het hartstikke goed. “Het loopt hier hartstikke goed. Wij zitten op een camping met een zwembad in de buurt. Het Special Olympics Dorp is te druk voor onze sporters. Helaas moesten wij daardoor de feestavond missen, maar wij maken er ook altijd een feestje van op de zaterdagavond!” aldus coach Caro.

Op de zaterdagavond is het altijd feest voor alle deelnemers in het Special Olympics Dorp. Het Special Olympics Dorp is de plek waar de sporters overnachten, eten, drinken en ontspannen. Aan het begin van de feestavond werd ook alvast het stokje van de Nationale Spelen overgedragen aan de organisator in 2020; Den Haag! De organisatie van Den Haag hoopt er minimaal net zo’n grootschalig evenement van te maken als in de Achterhoek.

Het is een lang weekend voor de sporters én coaches maar het is ook genieten. Niemand wilt naar huis vanmiddag, maar iedereen is toch ook wel weer blij om in zijn eigen bedje te kunnen slapen” zegt coach Caro.

Ik ben wel blij

Sander is het daar wel mee eens. Hij deed dit weekend mee aan drie onderdelen; de 200m, 1.500m en aan het kogelstoten. Op zaterdag deed hij de divisioningswedstrijden ter voorbereiding op de finales van de zondag. Dat betekende dus in totaal zes wedstrijden in de warmte van de atletiekbaan (ongeveer 30 graden!). “Ik ben wel blij. Op de 200m werd ik 5e, bij de 1.500m 7e, maar bij het kogelstoten heb ik goud gewonnen! Ik gooide 7 meter 78.” aldus een trotse Sander.

En zo gingen Sander en alle andere sporters met een (vermoeide) glimlach naar huis!

Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens event partner Coca-Cola.