FC Delta Sports ’95 uit Houten

2.000 sporters met een verstandelijke beperking afgelopen weekend actief!

Dit weekend, van 8 t/m 10 juni, zijn met succes de Special Olympics Nationale Spelen 2018 in de Achterhoek georganiseerd. Er gingen maar liefst 2.000 sporters met een verstandelijke beperking de sportieve strijd aan met elkaar.

Na een spetterende openingsceremonie op vrijdagavond met o.a. minister Bruno Bruins en Gerard Joling was het zaterdag en zondag tijd om te sporten. Er stonden dit weekend maar liefst 21 sporten op het programma. Nog nooit eerder waren het er zo veel!

Minister Bruins: ‘Sporten is gezond en vooral leuk. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten en er lol aan beleeft. Dit evenement is daar een prachtig voorbeeld van. De lol die de deelnemers bij de Special Olympics uitstralen is ongekend en heerlijk om te zien. En de duizenden begeleiders en vrijwilligers die dit mogelijk maken verdienen een groot compliment.

Het is echt heel luxe

Ook actief in de Achterhoek was voetbalvereniging FC Delta Sports ’95 uit Houten. Met 10 voetballers en 4 coaches waren zij vrijdagmiddag afgereisd naar de Achterhoek. Na een lange reis kwamen zij aan bij het Special Olympics Dorp waar zij het hele weekend zouden verblijven. “Wij slapen met de groep in twee bungalows. Het is echt heel luxe. De koelkast was gevuld en het brood hing ’s ochtends aan de voordeur. Zo konden wij lekker op ons eigen tempo de dag beginnen. Voetbal is hier ook om de hoek, dus daar gaan wij lopend heen.” aldus begeleidster Anita.

Het weekend verloopt hartstikke goed. Ze kunnen eigenlijk alleen klagen over de warmte. Het was gemiddeld 28 graden en op het kunstgrasveld is het dan gelijk 5 graden warmer. “Het is bloedheet en er is weinig schaduw, dus het is wel even afzien. Wij letten erop dat de sporters genoeg drinken en zoveel mogelijk hun rust pakken. Na de wedstrijd moeten zij ook gelijk hun voetbalschoenen uit doen, want door het warme veld gaan hun voeten helemaal tintelen en branden. Maar goed, liever zon dan regen.” eindigt coach André positief.


Keeper Delta Sports juicht na mooie redding – Foto Theo Kock

Iedereen is hier heel respectvol

Afgelopen seizoen is Delta Sports kampioen geworden in hun competitie, waardoor zij van de 3e naar de 2e klasse promoveren. De verwachtingen voor dit weekend waren dus hoog. “Helaas gaat het niet helemaal zoals gehoopt. We missen hier een aantal spelers waardoor het even weer zoeken is naar de beste combinatie, maar je wilt ook dat de sporters allemaal evenveel speeltijd hebben. Het is dus even zoeken, maar wij houden de moed erin. Iedereen doet zijn best en meer kan je niet doen!” aldus André.

De basis van het elftal van Delta Sports is ook respect. “Respect staat bij ons heel hoog in het vaandel. Je moet respect hebben voor elkaar. En iedereen is hier echt heel respectvol voor elkaar. Wat dat betreft is het ook echt een geweldig weekend. Petje af naar alle coaches en trainers, want dat wil nog wel eens anders zijn.“ aldus Anita.

Het is een geslaagd weekend

Het weekend verloopt dus super goed. André & Anita waren het er samen over eens “De organisatie hier is echt super. De slaapaccommodaties, het eten, de wedstrijden; alles is hartstikke goed geregeld. Wij gaan met een vierde plaats naar huis, maar zijn super trots op onze mannen. Ze hebben hun stinkende best gedaan en meer kunnen wij niet van hun vragen.

De spelers willen hier nog wel terugkomen “Ze vroegen of de Nationale Spelen hier niet voor de komende 50 jaar kon blijven. Dat geeft aan dat een geslaagd weekend is geweest!” En zo gingen de voetballers van Delta Sports en alle andere sporters met een (vermoeide) glimlach naar huis!


Stamhuis Samenspel Bokaal

Dit weekend werd ook het Stamhuis Samenspel Bokaal uitgereikt.  Stamhuis steunt al vele jaren Special Olympics. Ze willen de deelnemers een steuntje in de rug geven. Voor even alle zorgen wegnemen en een lach op hun gezicht toveren; dat is waar ze het voor doen!


DIO ’30 en Marit Bouwmeester met de gewonnen Stamhuis Samenspel Bokaal – Foto Streekgids.nl / René van den Mosselaar

Dit is ook de reden dat ze speciaal voor de Special Olympics Nationale Spelen onderdeel Voetbal de ‘’Stamhuis Samenspel Bokaal’’ in het leven hebben geroepen.

Voetbal is een fantastische sport, waar miljoenen mensen in Nederland van genieten. Deze sport is het mooist als alle clubs en spelers zich sportief en respectvol gedragen. Het team dat zich aan het einde van het toernooi het meest sportief had gedragen, kroonde zich als sportiefste voetbalteam van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 en verdiende de Stamhuis Samenspel Bokaal!

Op zondagmiddag, aan het einde van de prijsuitreiking, kreeg G-team DIO ’30 uit Druten de bokaal overhandigd door niemand minder dan Marit Bouwmeester. DIO ’30 werd door de coaches en scheidsrechters van SV Grol gezien als meest sportiefste team. Bekijk hieronder een filmpje van de uitreiking!


Trots liepen de spelers van DIO ’30 over het park, om en om met de bokaal in handen!

Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens event partner Stamhuis.