Life changing koers op de Wannsee

Op 12 juni vertrokken 55 sporters met een verstandelijke beperking naar de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. Samen met 4 Unified Partners, 18 coaches en 8 stafleden vormen zij Special Olympics Team NL. Verdeeld over 12 takken van sport deden zij mee aan de World Games in Berlijn, ’s werelds grootste inclusieve sportevenement van 2023.

Special Olympics Team NL Zeilen

De zeilwedstrijden vinden plaats op de Wannsee. Een prachtig meer aan de zuid-westkant van Berlijn. Vorig jaar hebben de zeilers van Special Olympics Team NL hier al een keer gevaren in voorbereiding op de World Games. Tijdens de Pre-Games werd kennisgemaakt met de wedstrijdlocatie en de stad.

Tijdens de World Games in Berlijn varen twee Nederlandse boten mee. Zeilers Sven en Daan vormen een team samen met Unified Partner Jos. Op de tweede boot vormen Bradley en Quirine samen een team met Unified Partner Annemieke. De zeilers bemannen zelf de boot en worden bijgestaan door de Unified Partners, zeilers zonder een verstandelijke beperking. Zij zijn verbaal aanwezig, geven aanwijzingen en indien een noodsituatie zich voordoet kunnen zij ingrijpen. Beide boten komen uit op hetzelfde niveau, maar worden na divisioning wel ingedeeld in twee verschillende divisies. Dubbel kans op eremetaal dus.

Kennismaken met de sport

De zeilers beoefenen de sport nog maar kort, maar zijn in korte tijd wel razend enthousiast geworden. Op initiatief van beweegagoog Christel van ASVZ, de organisatie waar de zeilers wonen, wordt ruim twee jaar geleden gestart met het zeilen. Met hulp van onder andere Mark van der Heijden, Technisch Gedelegeerde voor Special Olympics, wordt het team samengesteld en gestart met de trainingen. “Toen Mark en Gerben bij mij aanklopte met de vraag of ik met deze doelgroep wilde gaan zeilen was ik in eerste instantie terughoudend. Als zeilinstructeur heb ik alle kennis van het zeilen, maar met deze doelgroep was ik nog niet bekend. Al na de eerste keer meezeilen was ik verkocht en inmiddels hebben we een speciale band met elkaar.” – aldus Unified Partner Annemieke.

Een aantal weken voor vertrek naar Berlijn werden de zeilers uitgenodigd op het topsportcentrum in Scheveningen. Daar werden zij ontvangen door Olympisch kampioene Marit Bouwmeester en kitesurfster Annelous Lammerts. Tijdens hun tour door het zeilcentrum werden de krachten gemeten in de sportschool en kregen de zeilers goede tips voor hun wedstrijden van Marit. Marit heeft alle vertrouwen in de zeilers “Het zijn zeker krachtpatsers!”

De zeilers op bezoek in het topsportcentrum in Scheveningen.

De zeilers proberen zo veel mogelijk ervaring op te doen in aanloop naar de World Games in Berlijn. Een aantal weken voor vertrek doen zij bijvoorbeeld mee aan de Nationale Spelen in Mechelen van Special Olympics België. “Gaandeweg zie je het zelfvertrouwen in de boot toenemen. Ook de onderlinge connectie met andere zeilers doet hen goed. Je ziet ze groeien op zowel sportief als persoonlijk vlak”, vertelt Unified Partner Jos.

De vier zeilers hebben allen een totaal ander karakter, maar kunnen onderling ontzettend goed met elkaar overweg. Toen Bradley gevraagd werd om het gezicht te worden van de Special Olympics campagne steeg hij in achting bij de andere zeilers. “Bradley is super trots op de campagne. Hij had het ook echt even nodig. Hij wordt wel eens overlopen door anderenomdat hij soms niet goed weet hoe hij moet reageren. Nu had hij ineens de voorgrond te pakken. Super mooi om te zien wat dat met zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen deed”, aldus coach Christel.

Campagnebeeld in aanloop naar de World Games met Bradley rechtsboven.

Genieten tijdens openingsceremonie

De dagen voorafgaande aan de openingsceremonie was voornamelijk een samenzijn met de andere sporters van Special Olympics Team NL. Tijdens de openingsceremonie maakten de sporters kennis met sporters vanuit andere landen. “Het is geweldig om te zien hoe onze sporters zich tussen de andere sporters mengen. Een paar weken geleden waren we in Mechelen voor de Nationale Spelen van België, daar waren de sporters echt nerveus of andere hen wel konden verstaan. Hier is alle angst verdwenen en lopen ze overal tussendoor. Genieten!”, vertelt Unified Partner Jos.

Zeilers Quirine en Sven met hun coach Christel tijdens de openingsceremonie.

“Ik vind het zo mooi wat er allemaal georganiseerd wordt voor ons, kijk nou waar we staan! Ik vind het lastig om mijn emoties te laten zien, maar hier word ik van binnen echt emotioneel van.”, vertelt  Bradley tijdens de openingsceremonie.

Na de spectaculaire openingsceremonie in het Olympisch Stadion van Berlijn werd het tijd voor actie op het water. Nadat alle zeilers en Unified Partners geslaagd zijn voor de verplichte zwemtest, staan de eerste divisioningswedstrijden op het programma. De zeildagen beginnen met een palaver vroeg in de ochtend. Omdat de wedstrijden van de Nederlandse zeilers pas in de middag worden gevaren, bestaat een groot deel van de dag uit wachten, wat voor de sporters soms lastig is. Ondanks het vele wachten is de sfeer bij Club Seglerhaus am Wannsee ontspannen, maar kunnen de zeilers niet wachten om het water op te gaan. “Als we gaan zeilen probeer ik zo snel mogelijk het water op te gaan. Dan zijn we weg van de kant en dan hebben we onze eigen bubbel en dan kunnen we ons focussen op het zeilen”, vertelt Unified Partner Annemieke.

True sportmanship

Het geduld van de zeilers wordt in Berlijn aardig op de proef gesteld. De wind laat het soms afweten en dan lopen de frustraties in de boot op. Maar als de wind er is, dan geven ze alles en zoeken ze de randjes op. “Volledig op de kant varen is zo gaaf”, roept Bradley enthousiast na een goede wedstrijd. Tijdens de divisioning wordt er goed gevaren en komen beide boten uit in een eigen divisie, geheel volgens plan van hoofdcoach Anne Dirk. Op de laatste wedstrijddag zijn de condities goed en wordt er goed gevaren. Bij terugkomst zorgen de vrijwilligers op de sportlocatie voor een staande ovatie als de zeilers voet aan wal zetten. “Je ziet de sporters stralen als ze via de steiger de kant oplopen en dat is geweldig om te zien”, vertelt Annemieke. Ook onderling met de andere teams is de sfeer heel goed. Winnen of verliezen, elkaar feliciteren is het eerste dat zij doen nadat zij uit de boot stappen. “True sportmanship”, zegt een trotse hoofdcoach.

Bradley en Quirine in actie op de Wannsee.

Uiteindelijk weten Sven en Daan een mooie zilveren medaille veilig te stellen. Bradley en Quirine sluiten hun toernooi af met een bronzen medaille. Prestaties om trots op te zijn! “Ik ben super trots op het resultaat dat wij hier gehaald hebben. Niet alleen met het zeilen, maar met name ook op persoonlijk vlak. Ze zijn opener geworden en durven nu voor zichzelf op te komen. Ze zullen structuur en regelmaat nodig houden, maar ze zijn stuk voor stuk zelfverzekerder geworden.”, aldus hoofdcoach Anne Dirk.

Changing lives

De ervaring leert dat deelname aan de World Games levens verandert en dat de deelnemers vaak boven zichzelf uitstijgen wat betreft sportprestaties maar vooral ook in zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Niet alleen voor de sporters, maar ook voor de coaches en Unified partners is het een leerzame ervaring geweest. “Ik heb geleerd mijn stem beter in te zetten, rustiger te blijven en mijn frustraties bij mij te houden”, vertelt Unified Partner Annemieke. Op sportief vlak willen sporters zich blijven ontwikkelen. Sven en Quirine zijn naast het zeilen ook fanatieke snowboarders. “Hoe gaaf zou het zijn om als snowboarder ook een keer aan de World Winter Games mee te doen”, zegt Sven. “Als dat lukt ga ik zeker mee als coach”, lacht hoofdcoach Anne Dirk. “We hebben een geweldige tijd gehad met elkaar en deze reis zou ik zonder twijfel zo weer aan gaan”.


Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner Nationale Postcode Loterij.


11 juli 2023 – Marijke Boessenkool-Blok