Laura is blij dat iedereen weer samen is tijdens de Nationale Spelen

Laura van der Kooij is lid van IJsvereniging Zoetermeer. Schaatsen en skeeleren is wat Laura het liefste doet en daar haalt ze veel plezier uit. Omdat er geen andere g-leden zijn binnen de vereniging, traint Laura mee met de reguliere sporters. En dat zorgt voor een bijzondere band tussen alle leden.

‘Ik ben zo blij dat we eindelijk weer op de Special Olympics Nationale Spelen staan’, lacht Laura. ‘Ik heb het heel erg gemist; de wedstrijden maar ook alle vrienden uit heel Nederland.’ Tijdens de Corona pandemie heeft de vereniging er alles aan gedaan om door te trainen, maar toen ook De Uithof dicht moest was dat een grote teleurstelling voor Laura. Gelukkig konden alle droogtrainingen wel doorgaan en bleven alle leden vol enthousiasme in beweging.

Supporters geven kracht

Vol trots laat Laura een aantal foto’s zien; ‘Dit zijn mijn trouwe supporters’. Helaas kan niet iedereen er altijd bij zijn, maar door de foto’s mee te nemen voelt het toch alsof ze erbij zijn. ‘Als ik naar de foto’s kijk tijdens de wedstrijden dan zijn ze er toch een beetje bij. Zij geven mij het gevoel dat ik het kan en dan doe ik het ook!, vertelt Laura. ‘Ook alle berichtjes van clubgenootjes betekenen veel voor Laura’, haakt zus en coach Sabine aan.

Maar ook andersom betekenen de prestaties van Laura ook veel voor de andere clubleden. ‘Laura is echt onderdeel van de vereniging, iedereen accepteert haar en respecteert haar kunnen’, legt Sabine uit. ‘Dat plezier zie je ook terug in de video die wij hebben gemaakt voor Play Unified op de club’.

<< Play Unified op de club brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact, zodat hun houding en gedrag positief verandert. Play Unified op de club activiteiten zijn ontmoetingen op de club waar positieve ervaringen worden gedeeld. Denk hierbij aan een mixed training, een mixed wedstrijd of mixed clinic. Mensen met en zonder verstandelijke beperking samen in de samenleving.>>

Iedereen in verbinding

‘In 2017 ben ik naar Oostenrijk geweest voor de Special Olympics World Winter Games’, vertelt Laura trots. ‘Vandaag kom ik weer hier in actie. Ik heb goed gereden en daar ben ik trots op’. Laura heeft al veel mooie momenten meegemaakt door het sporten. ‘Toen haar coach vertelde dat hij ging stoppen heb ik direct besloten om de coach opleiding te gaan doen van de KNSB. Laura heeft zoveel mooie momenten meegemaakt door het sporten en dat wil ik doorzetten’, aldus Sabine.

‘De verbinding tussen alle sporters en coaches doet mij veel’, gaat Sabine verder. ‘Het maakt niet uit van welke vereniging je coach bent, iedereen accepteert elkaar en is met elkaar. Vanmorgen raakte ik aan de praat met een sporter die er helemaal doorheen zat. Zojuist komt ze naar mij toe en zegt; ‘het komt door jou dat ik zo goed geskeelerd heb vanmiddag’. Dat is heel bijzonder!’.

‘Het is duidelijk te merken dat het Sabine raakt en ze is heel bevlogen in de dingen die ze voor Laura en de andere g-sporters doet’, beaamd coach Yvonne, eveneens van IJsvereniging Zoetermeer.

Laura in overleg met coach én zus Sabine

Zelfvertrouwen krijgt een boost

Aan het einde van de middag staat Laura gespannen langs de zijlijn en houdt zij de organisatie angstvallig in de gaten. ‘Ik heb goed gereden vandaag, dus ik moet de prijsuitreiking in de gaten houden’, zegt Laura. ‘Dankzij de evenementen van Special Olympics en de betrokkenheid van de vereniging, heeft het zelfvertrouwen van Laura echt een boost gekregen’, verklaart de moeder van Laura. ‘Laura is veel zelfstandiger geworden. Ze zorgt meer voor zichzelf en dat zit soms in kleine dingen zoals zelf haar brood smeren in de ochtend.’ ‘En dat gun ik andere sporters ook’, haakt Sabine aan. ‘Sporten en in beweging blijven is zo belangrijk. Het geeft je ook zoveel plezier, dat gun ik iedereen.’

Laura sluit de dag af met een vierde plaats op de 300 meter en een prachtige zilveren medaille op de 500 meter. ‘Ik ben trots op mezelf. Wat een fantastisch weekend!’, jubelt Laura. Wat Laura toen nog niet wist is dat haar nóg een verrassing te wachten stond. Voor haar deelname aan Play Unified op de club ontving Laura tijdens de feestavond een gave prijs. De inzending van Laura en haar clubgenoten werd verkozen tot mooiste Play Unified verhaal. Laura en haar teamleden krijgen namens de Nationale Postcode Loterij fitbits om vooral door te gaan met alle trainingen! Met een glimlach van oor tot oor sluit Laura de dag in Twente af.

Laura ontvangt prijs voor deelname aan Play Unified op de club

Het weekend van 10 tot en met 12 juni stond heel Twente in het teken van de Special Olympics Nationale Spelen 2022. Tijdens dit weekend gingen ruim 2.300 sporters met een verstandelijke beperking uit binnen- en buitenland de sportieve strijd met elkaar aan. In handen van de Twentse organisatie werd het een onvergetelijk weekend. Ruim 6.500 medailles zijn uitgereikt en de sporters zijn naar huis gegaan met herinneringen voor het leven.


Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens maatschappelijk partner Nationale Postcode Loterij.

27 juni 2022 – Marijke Boessenkool-Blok