Maak kennis met Ruben

Deelnemer aan World Games in Berlijn en al jaren lang een waardevolle kracht in het R&D laboratorium van Koppert Biological Systems.

Ruben tennist al ruim 15 jaar fanatiek en afgelopen juni mocht hij deelnemen aan de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. “Het was ontzettend bijzonder om deel te nemen aan zo’n groot toernooi. Alles werd heel professioneel aangepakt met grote scoreborden, meerdere scheidsrechters en wachtruimtes. De wedstijden waren wel lastig, maar ik ben trots op mijn prestaties. Ik heb er veel van geleerd.” Na thuiskomst moest Ruben wel weer even wennen aan het ‘normale leven’. “Er gebeurde in Berlijn elke dag zoveel! Ik moest echt even tot rust komen.”


In het ‘normale leven’ werkt Ruben vier en een halve dagen per week bij Koppert Biological Systems, een bedrijf gespecialiseerd in duurzame gewasbescherming. “Ik werk in het laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar kleine beestjes die gewassen kunnen beschermen. Mijn collega’s doen onderzoek en ik was alle spullen af en zet alles weer op de juiste plek terug. Zonder mijn hulp wordt het een rommeltje en kan niemand zijn werk goed doen. Ik word erg gemist als ik er een keer niet ben.”

Koppert is een groot internationaal bedrijf. Op het R&D lab werken mensen vanuit de hele wereld. Voorafgaande aan zijn reis naar Berlijn heeft Ruben een presentatie gegeven voor zijn collega’s. Aan de hand van een zelfgemaakte PowerPoint presentatie heeft hij zijn collega’s vertelt over zijn deelname aan de World Games. Iets wat zijn ouders nooit hadden verwacht dat hij zou doen. “En één keer in de maand brengt Koppert een magazine uit en naar aanleiding van mijn presentatie hebben ze gevraagd of ze mij mochten interviewen. Dat heb ik natuurlijk gedaan! Veel collega’s hebben mijn prestaties in Berlijn gevolgd via de app, dat was heel gaaf!”

Zijn werk in het laboratorium is heel belangrijk voor Ruben. “Ik kan mijn collega’s helpen door simpelweg mijn werk goed te doen en dat vind ik heel speciaal. Eens in de zoveel tijd gaan we met collega’s onderling wat leuks doen buiten werk. Dat ze mij daarvoor ook uitnodigen is hartstikke leuk.” Ondanks dat Ruben de enige collega is met een beperking, wordt hij gezien als een volwaardig lid van het team. Hij is helemaal geïntegreerd in de groep en collega’s zoeken hem op om geintjes te maken. “Ik maak graag geintjes, zo blijft het werk leuk en gezellig.”

Om naar werk te gaan is Ruben afhankelijk van een taxi, wat soms tot enige frustratie bij Ruben leidt. Ruben is namelijk een man van de tijd. “Ik heb er een hekel aan om te laat op mijn werk te komen.” De kans is groot dat Ruben binnenkort op zichzelf gaat wonen (begeleid wonen) en dan woont hij op fietsafstand van zijn werk. “Ik kijk er nu al naar uit dat ik dan zelfstandig naar werk kan en zelf kan bepalen hoe laat ik de deur uit ga.”

Uitgeleerd is Ruben nog niet. Doordat Koppert een internationaal bedrijf is, heeft Ruben veel Engels sprekende collega’s. “Mijn Engels is niet zo goed, maar ik wil het wel graag leren.” Onlangs werd Ruben gevraagd om te helpen op een andere afdeling binnen het bedrijf. “Dat was wel bijzonder. Ik vond het heel leuk om iets anders te doen en mijn andere collega’s te helpen. Ik sta wel open voor uitdagingen. Ik ben heel erg trots op mijn baan en ga elke dag met veel plezier naar mijn werk.”

Ruben’s werkzaamheden bewijzen dat INCLUSIE WERKT!


15 november 2023 – Marijke Boessenkool-Blok