Maak kennis met Patrick

Overtrof zichzelf tijdens de World Games 2023 in Berlijn, heeft diverse opleidingen gevolgd en bereid dagelijks verse maaltijden voor honderden als zelfstandig kok.

Sporten en gezonde voeding zijn voor zwemmer Patrick heel belangrijk. Afgelopen juni overtrof hij zijn verwachtingen in het zwembad in Berlijn. “Het was ontzettend gaaf om aan de World Games in Berlijn mee te mogen doen. We hebben een heel hecht team met geweldige coaches en we hebben allemaal super prestaties geleverd. Ik ben apetrots op mijn avontuur.”

In het dagelijks leven is Patrick zelfstandig werkend kok en werkt al 23 jaar in de centrale keuken van Nieuw Woelwijck; een dorpsgemeenschap van verstandelijk beperkten. Patrick heeft hier een eigen woning waar hij zelfstandig woont. “Het unieke van Nieuw Woelwijck is dat alles vers gemaakt wordt; we trekken de bouillon zelf voor de soepen en we maken alle maaltijden zelf met verse producten. Dat is toch geweldig!”

Toen Patrick 17 jaar was kwam hij voor het eerst in de keuken werken, als vakantiehulp. “Dat vond ik toen zo leuk dat ik ben gebleven.” Om te blijven werken in de keuken moest Patrick een aantal opleidingen volgen. “Ik heb eerst de opleiding tot basis kok gedaan. Dat is een opleiding van een jaar en heb ik afgesloten met een 10! Een jaar later heb ik de opleiding gevolgd tot zelfstandig werkend kok. Dan leer je om zelf vanaf de basis gerechten te maken en er komt ook een stukje dieet bij kijken.”

Helemaal alleen werkt Patrick niet in de keuken. Samen met 15 collega’s verzorgt hij elke dag verse maaltijden voor alle 400 bewoners van Nieuw Woelwijck. “Ik begin elke dag om 8:00 uur met het opzetten van de bouillon voor de soep. Dat is echt nog met runderbotten, schenkels, groenten en kruiden. Mijn specialiteit is mosterdsoep, dat is zo ontzettend lekker!”

Het menu wordt bepaald aan de hand van een vast patroon. Elke dag van de week heeft een vast thema, zoals peulvruchten, stamppot of buitenlands. “Ik overleg altijd met de chef en schrijf mijn ideeën voor het menu op in ons menuboek. Altijd rekening houdend met het thema van de dag. Hiermee creëren we houvast voor de bewoners en weten de bewoners welke dag het is. Voor veel bewoners is dat ontzettend belangrijk.”

Patrick is één van de weinige bewoners die een vaste baan heeft in de centrale keuken. “Ik hoor eigenlijk bij het personeel. Het is een hele grote eer, ik vind het fantastisch om hier te werken. Mijn collega’s weten wat ze van mij kunnen verwachten en weten dat ik soms net wat meer tijd nodig heb om over dingen na te denken. Het is heel fijn om met hun samen te werken.”

Ondanks dat Patrick al zoveel jaar in de keuken werkt is hij nog niet uitgeleerd. “Ik wil heel graag nog een keer de dieetopleiding doen. Er zijn veel bewoners die een dieet hebben en ik vind het een mooie uitdaging om voor hen een menu te maken. Onze dieetkok nodigt mij soms wel eens uit om hem te helpen. Als het een rustige dag is dan gaan we samen in de dieetkeuken werken.” Patrick heeft een goede band met al zijn collega’s. Het zijn echt vrienden geworden. Via een door Patrick bijgehouden Facebook pagina konden de collega’s en medebewoners alle avonturen in Berlijn op de voet volgen. Ze zijn ontzettend trots op hem. “Toen ik thuis kwam stond iedereen mij op te wachten met een groot spandoek. En mensen spreken mij nog wel eens aan ‘hé daar is Patrick de wedstrijdzwemmer. Het was geweldig, echt grandioos!”

“Ik heb een baan waar ik heel trots op ben! En het is ook heel dankbaar werk.” Als alle maaltijden voor de dag klaar zijn brengt Patrick deze met elektrische auto’s naar de woongroepen. “Als we dan aankomen met het eten dat is iedereen heel blij en dankbaar dat het eten er is. Het zijn lange dagen, maar het is zo ontzettend leuk!”

Patrick’s werkzaamheden bewijzen dat INCLUSIE WERKT!


3 november 2023 – Marijke Boessenkool-Blok