Maak kennis met Nico en Gertjan

Medaillewinnaars tijdens de World Winter Games 2013 in Zuid-Korea, onmisbaar als hovenier in  gemeente Het Hogeland en belangrijke schakel bij wandeltochten.

De broertjes Groendijk zijn fanatieke sporters en hebben al veel van de wereld gezien tijdens reizen voor Special Olympics evenementen. “Het is hartstikke leuk om te sporten. Je leert er allemaal mensen door kennen en dat voelt als een soort extra familie.” In de winter zijn de broertjes te vinden op het ijs en in de zomer staan ze op de skeelers. “Nico is sneller met schaatsen, maar Gertjan is sneller met skeeleren en shorttrack”, vullen ze elkaar aan. “We trainen het hele jaar door en bouwen zo een goede conditie op.”

“De evenementen van Special Olympics zijn gaaf om aan mee te doen. De World Games in Athene (inline-skaten) en Zuid-Korea (shorttrack) waren fantastische ervaringen. Het stadion inlopen bij de openingsceremonie dat geeft gewoon een kick! We hebben heel veel geleerd van onze reizen. We hebben veel ervaring opgedaan en daar zijn we heel zelfstandig door geworden.”

Via de dagbesteding zijn ze terecht gekomen bij de sociale werkplaats van gemeente Het Hogeland. Inmiddels zijn ze al jaren in vaste dienst en hebben ze zich onmisbaar gemaakt. Gertjan werkt voornamelijk in het dorp en Nico werkt op twee begraafplaatsen. “Ik zorg ervoor dat graven die gezakt zijn bijgevuld worden maar zorg er ook voor dat de begraafplaats er netjes uitziet. Takken rapen, heggen knippen en schoffelen horen daar ook bij. Mensen komen regelmatig naar mij toe om mij te bedanken, ze zijn dan erg blij dat de begraafplaats en de graven zo netjes onderhouden worden. Dat vind ik heel bijzonder.” Gertjan fiets al 24 jaar met plezier naar zijn werk in het dorp. “Het is zo heerlijk om buiten te werken en tijdens het schoffelen met mensen te kletsen. En soms klussen we op zaterdag nog een beetje bij. Dan krijgen we een belletje of we de tuintjes van mensen kunnen doen en dat doen we dan samen met onze vader.” 

In de vrije uurtjes zijn de broertjes veel aan het wandelen. “We zijn lid van de Friese Lange Afstand Lopers en we lopen wel 12 tochten per jaar. We proberen altijd mee te lopen en helpen ook met het uitzetten van de routes door voor te lopen en pijlen op te hangen. Op de dag van de wandeltocht gaan wij dan als laatste van start zodat wij de pijlen weer mee kunnen nemen.” “Het is ontzettend leuk om mee te lopen”, vult Nico aan. “Soms doen er wel meer dan 500 mensen mee en dan zeggen heel veel mensen ‘hoi Nico’ en ‘hoi Gertjan’ en dat voelt heel goed.”

Sociale contacten zijn voor Nico en Gertjan heel belangrijk. Het sporten bij verschillende verenigingen en het buiten werken staan daarbij aan de basis. “Gertjan heeft een pagina op Facebook en daarmee hebben we soms nog wel eens contact met mensen over de hele wereld. Die hebben we ontmoet tijdens de evenementen van Special Olympics.” Ook gaan de mannen om de week met de taxi naar Groningen om bij de Brug Stad Groningen te bowlen. “Dat is echt ons vrienden uitje. Lekker een avond uit, biertje drinken en bijkletsen. Genieten!”

Kortom, Nico en Gertjan houden niet van stilzitten. Ze zijn altijd bezig met sporten, werken of wandelen. “Lekker in de buitenlucht. Komende september ben ik al 25 jaar in dienst als hovenier en ik ben nog lang niet klaar. Ik ga dit zo lang mogelijk volhouden”, aldus Nico. In juni komen de broertjes beide in actie op de skeelerbaan tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente. Daar kijken ze heel erg naar uit. Niet alleen om te sporten, maar vooral om alle sport vrienden weer te zien en nieuwe mensen te leren kennen.

Nico en Gertjan’s werk en vrijwilligerswerk bewijzen dat INCLUSIE WERKT!


25 mei 2022 – Marijke Boessenkool-Blok