Maak kennis met Jaïr

Medaille winnaar tijdens de World Games 2019 in Abu Dhabi, gepassioneerd schilder en verzorger en trainer van verschillende dieren.

Elk uurtje in het dagelijks leven van Jaïr is ingevuld met activiteiten waar hij met veel plezier over verteld. Zeilen geeft hem ultieme ontspanning. Samen met zijn Unified Partner in de boot op het water kan hij de boel even de boel laten. Tijdens zijn deelname aan de World Games in Abu Dhabi stond hij voor verschillende uitdagingen. “De wind was heel vlagerig en anders dan ik gewend was. Door de wind zijn we ook een keer omgeslagen, dat was wel heel spannend. Maar het was ook weer een mooie uitdaging om de boot zo snel mogelijk weer om te draaien.” Ook het op reis gaan zonder ouders was een spannende uitdaging voor Jaïr. “In het begin was het lastig om zonder mijn ouders weg te gaan maar het is helemaal goed gekomen. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en we hebben met alle zeilers een feestje gevierd!”

Op de vaste wal loopt Jaïr veel hard. “De afgelopen tijd heb ik veel getraind met mijn loop buddy voor de kwart marathon tijdens de Rotterdam Marathon. Deze heb ik uitgelopen in 59 minuten, daar ben ik heel trots op.”

Naast het sporten is Jaïr veel in het atelier te vinden en schildert hij de meest kleurrijke en vrolijke werken. “Het mooiste is dat ik mensen heel vrolijk maak met mijn werken. Ik maak ook wel eens werken in opdracht en soms zijn mensen tot tranen geroerd als ze het werk uiteindelijk krijgen. Dat maakt mij echt trots en heel blij dat ik dat voor hen kan doen.” Zijn begeleider in het atelier helpt hem met het opzetten van de opdrachten, maar niet te vaak, want vrij schilderen is voor Jaïr ook heel belangrijk.

In de schilderijen zie je veel dieren terug en dat is niet zonder reden. Werken met dieren is iets wat Jaïr graag doet. Hij werkt 3 dagen in de week bij een hondenschool. “Ik heb allemaal verschillende taken bij de hondenschool. Ik leer de honden speuren en jagen maar ben ook verantwoordelijk voor het opbouwen van de behendigheidsbaan en train de honden op die baan. Daarnaast help ik bij het opruimen en schoonmaken. Ze zijn daar heel erg blij met mijn hulp.” En bijkomend voordeel is dat Jaïr tijdens zijn werk veel nieuwe mensen ontmoet die soms ook wel geïnteresseerd zijn in zijn kunstwerken.

Daarnaast werkt Jaïr ook nog bij een zorgboerderij. “Op de boerderij ben ik verantwoordelijk voor het verzorgen van de dieren, onkruid wieden en plantjes en bloemen zaaien. Van maart tot oktober staan we ook regelmatig op een markt. Kippen zijn mijn lievelingsdieren op de boerderij. Ik geef ze eten, maak de hokken schoon en raap de eieren op die ze leggen.” Op de boerderij zijn ze heel blij met de zelfstandigheid van Jaïr.

Jaïr is heel zelfstandig en heeft op alle werkplekken hele goede begeleiders. Zij waarderen wat hij allemaal kan en doet, zien wat zijn talenten zijn en stimuleren zijn ontwikkeling. De ontwikkeling van zelfredzaamheid en zelfstandigheid door sport versterkt ook de ontwikkeling van eigenwaarde die hij ontwikkelt door het schilderen en het werken met dieren. Het vult elkaar mooi aan. “Als mensen blij zijn met wat ik voor ze doe, doet mij dat heel veel. Je bent blijkbaar heel waardevol en je kan je ook heel waardevol voelen door de reacties van mensen.”

Jaïr’s werk en vrijwilligerswerk bewijzen dat INCLUSIE WERKT!


22 mei 2022 – Marijke Boessenkool-Blok