Maak kennis met Friso

Medaille winnaar tijdens de World Games 2023 in Berlijn, werkzaam bij diverse bedrijven en ambitieus in zowel sport als werk.

Sporten en bewegen zijn ontzettend belangrijk in het leven van atleet Friso. Gesteund door zijn ouders en clubgenoten probeert hij zijn doelen te bereiken en gaat hij diverse sportieve uitdagingen aan. Het afgelopen jaar heeft hij ontzettend hard gewerkt om van zijn deelname aan de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn een succes te maken. De vele trainingsuren, voedingsschema’s en doorzettingsvermogen hebben hem geholpen naar een prachtige bronzen medaille op de 800 meter. “Alle ogen waren daar op mij en mensen zoals ik gericht. Het was geweldig om mee te maken, om in de belangstelling te staan en om erbij te horen!”


Naast het vele trainen heeft Friso drie verschillende banen. Zo werkt hij drie dagen per week in een sportclub, waar hij apparaten schoon maakt, koffie en thee zet en mensen advies geeft. Dat geeft hem veel voldoening. “Ik geef ook regelmatig een sportlesje en als mensen dan echt hun best doen en na afloop dank je wel zeggen dan ben ik heel blij.” Daarnaast is Friso ook werkzaam als glazenwasser. “Het is heerlijk om een dagje met de bus op pad te zijn en ramen te wassen. Met mijn baas heb ik ook een goede klik. We gaan soms wel eens wat drinken of naar een concert.” En één dag per week werkt Friso bij een hondenopvang. “Ik laat de honden uit en help mijn collega’s met het trainen van de honden. Mijn collega’s proberen mij altijd te betrekken bij de dingen die zij doen en ik help ze graag.”

Werk is een stabiele factor in het leven van Friso. “Mijn collega’s begrijpen mij en steunen mij, dat is heel fijn.” Door zijn beperking zijn dingen voor Friso soms heel zwart-wit. “Ik kan soms heel ‘puur’ zijn, zo noem ik dat zelf. Ik kan goed met mensen of niet, er is geen tussenweg. Door mijn werk leer ik socialer worden en dat vind ik heel belangrijk. Werken geeft me heel veel plezier, rust en blijheid. Soms ben ik boos en als ik dan aan het werk kan, vergeet ik de boosheid.”

Steun van zijn collega’s kreeg Friso ook in aanloop naar en tijdens zijn deelname aan de World Games in Berlijn. “Mijn collega’s waren heel enthousiast en steunde mij. Ook tijdens de World Games kreeg ik veel berichtjes. Als mensen interesse tonen en mij volgen, dan word ik daar heel emotioneel van.”

Iets betekenen voor de maatschappij, een goede collega zijn, maar ook er mogen zijn dat is heel belangrijk voor Friso. “Soms begrijpen mensen mij niet en zie ik om mij heen dat mensen zoals ik genegeerd worden in de maatschappij. Het is ontzettend gaaf om in mijn werk te kunnen laten zien wat ik wel kan. Ik wil graag dat mensen mij waarderen en meenemen als volwaardig mens en collega, want ik hoor er ook gewoon bij! Ik mag er zijn.”

Friso’s werkzaamheden bewijzen dat INCLUSIE WERKT!


20 oktober 2023 – Marijke Boessenkool-Blok