Maak kennis met Bart

Medaille winnaar tijdens de World Games 2019 in Abu Dhabi, sportvisser en onmisbaar in de hengelsportwinkel.

Bart Hol leidt een druk leven en geniet daar volop van. Bart is ontzettend trots op zijn leven en vertelt er graag over. “Ik wil een voorbeeld zijn voor andere sporters met een verstandelijke beperking. Sporten is zo goed voor je en je leert er zoveel van. Ik train bij een hele fijne club; De Brug Veendam. Sinds de eerste kijk-les voelt de club als één familie. Er is nooit ruzie, altijd een ontspannen sfeer en ik kan met iedereen overal over praten”.

“Dankzij het sporten heb ik meer energie. Niet alleen door het sporten maar ook door de sociale contacten die ik daardoor heb gekregen. Vóór het zwemmen bij De Brug vond ik het lastig om een gesprek aan te gaan met anderen en door het zwemmen en het clubleven leer ik elke week weer om beter met anderen om te gaan. Met name bij clubgenoten maar inmiddels schuw ik het niet om met vreemden een gesprek aan te gaan als de situatie zich voordoet.”

In 2019 is Bart afgereisd naar Abu Dhabi voor de Special Olympics World Games. “Dat was een fantastische reis en ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Doordat ik al jaren op mijzelf woon (begeleidt wonen) ben ik best wel zelfstandig maar toch was het ook wel spannend om toe te leven naar zo’n groot evenement.” Het werd een zeer succesvolle reis. “Je gaat met lege handen die kant op en je komt terug met goud, zilver, brons en een vierde plaats. Dat is toch te gek! Het zijn grote medailles en ze liggen mooi in mijn vitrinekast samen met mijn andere medailles.” Onlangs is Bart actief geweest op de Pre-Games in Berlijn en ook daar is hij in de prijzen gevallen. Met een gouden én een bronzen medaille keerde Bart trots huiswaarts.

Bart is op jonge leeftijd, dankzij zijn vader en broer, in aanraking gekomen met sportvissen. En van het één kwam het ander. “Elk weekend dat ik niet hoef te zwemmen sta ik om vier uur ’s ochtends op om mee te doen aan viswedstrijden. Als ik dan zo ’s ochtends aan de waterkant zit terwijl de zon op komt, de vogels fluiten en er af en toe een ree langs loopt, dan kom ik helemaal tot mijzelf.”

Bart werk vijf dagen per week, waaronder sinds dit jaar twee dagen per week in ‘Hengelsport Veendam’. “Ik kwam soms wel drie keer per week in de winkel om een praatje te maken of om nieuwe producten te bekijken en deed soms wat klusjes. Nadat ik een keer voor de grap zei of ik niet voor ze kan werken zijn ze gaan nadenken en hebben ze mij een stageplaats aangeboden. Ik ben ze daar heel dankbaar voor; het is echt een droom die uitkomt.” Bart is begonnen in een ondersteunende rol maar heeft inmiddels zijn draai helemaal gevonden. “Enige dat ik soms wel lastig vind is als er ontevreden of vervelende klanten zijn. Soms weet ik niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan. Daar ondersteunen zij mij dan weer bij en daar leer ik veel van.”

Eigenlijk komt alles samen tijdens het werk: “het vertrouwen dat ze op het werk in mij hebben, de ontwikkeling van mijn sociaal vermogen en de ontspanning en energie dat het mij oplevert. Ik heb een fantastisch leven, doe alles wat ik leuk vind, leer veel en heb mooie mensen om mij heen. En dankzij mijn sport blijf ik fit en vol energie.”

Bart’s werk en vrijwilligerswerk bewijzen dat INCLUSIE WERKT!


24 augustus 2022 – Marijke Boessenkool-Blok