Sebastiaan maakt zijn ‘Impossible Moments’ waar

Sportman Sebastiaan gaat geen uitdaging uit de weg. Zijn verstandelijke beperking en lichamelijke uitdagingen maken het hem niet gemakkelijk, maar hij vindt altijd zijn weg. Gesteund door familie, clubleden en coaches doet hij er alles aan om in beweging te blijven en prachtige sportprestaties te realiseren.

Mobiliteit voor iedereen

Wie Sebastiaan ziet is direct onder de indruk van zijn grote postuur. Het is dan ook niet voor niets dat hij ‘de reus van Beverwijk’ genoemd wordt. “Vroeger begreep ik het niet”, vertelt Sebastiaan. “Ik werd veel gepest met mijn grote lijf en daar ben ik vaak verdrietig over geweest. Maar nu heb ik er vrede mee en heb ik veel lieve mensen om mij heen.”

Voor Event Partner Toyota gaat mobiliteit verder dan alleen auto’s; het draait ook om het aangaan van uitdagingen en waarmaken van dromen. Dit sluit naadloos aan bij de manier hoe Sebastiaan in het leven staat en zijn uitdagingen aangaat. “Soms vind ik het nog steeds wel lastig hoor”, vervolgt Sebastiaan. “Er zijn nog steeds wel eens mensen die gemeen tegen mij doen, maar ik ben trots op mijzelf en dat is het belangrijkste”. “We moeten het met elkaar doen en we staan samen sterk”, vult de moeder van Sebastiaan aan. “We gaan ervoor!”

Overleg met de coach voorafgaande aan de wedstrijd

Start Your Impossible

De gedachte ‘Start Your Impossible’ van Toyota daagt iedereen uit om zijn dromen te volgen. Want, zeggen zij, als je ergens echt voor gaat is alles mogelijk. Trots laat Sebastiaan zijn medailles zien. “Een gouden medaille op de 111 meter shorttrack én zilver op de 222 meter shorttrack. Het was een geweldige dag”. Tijdens het Special Olympics Invitational Shorttrack Event kwamen shorttrackers uit binnen- en buitenland samen en gingen zij de sportieve strijd met elkaar aan op het ijs van de Vechtsebanen in Utrecht. “In 2020 ben ik naar de Invitational Games geweest in Zweden en afgelopen week op het ijs in Utrecht kwam ik weer allemaal bekenden tegen van toen, dat was zo leuk!”

Sebastiaan haalt alles uit het leven en leidt een druk bestaan. Zo werkt hij 36-uur per week in de groenvoorziening bij IJmond Werkt. “Ik heb ontzettend leuk werk en vind het heerlijk om alleen te werken, dan kom ik echt tot rust.” Naast zijn werk vult hij zijn tijd met een leesclub, judotrainingen, zwemtrainingen en natuurlijk zijn grote passie het shorttrack. “En ik zit ook nog op school”, vult Sebastiaan aan. “Elke maandag ga ik naar school en krijg ik Nederlandse les, leer ik rekenen en klokkijken. Maar ik zorg ook voor genoeg rust hoor! Ik ga elke avond op tijd naar bed, eet gezond en probeer mijn coronakilo’s kwijt te raken. Dat lukt gelukkig erg goed!” Al met al lijkt het aardig op het leven van een echte topsporter.

Sebastiaan in actie tijdens het Invitational Shorttrack Event in Utrecht

Sportieve droom

Eén van de grootste uitdagingen waar Sebastiaan voor staat is het vinden van de juiste schaatsen. Met schoenmaat 53 is dat geen gemakkelijke opgave. “Voor mijn schaatsen heb ik sponsors gevonden. Mijn schaatsclub, stichting Aangepast Sporten Kennemerland, heeft mij geholpen. Ze hebben de Lastige Lijven ToerTocht georganiseerd. Een tocht waarmee geld opgehaald wordt. Afgelopen jaar besloot de organisatie mij te helpen aan nieuwe schaatsen en dat is gelukt! Daar ben ik ze allemaal heel dankbaar voor.”

“Mijn droom is om te schaatsen op de Special Olympics World Winter Games. De World Winter Games in Kazan zijn helaas niet doorgegaan, maar dat begrijp ik heel goed. Ik hoop dat ik naar de volgende World Winter Games mag om daar te laten zien wat ik kan op het ijs. En ik wil graag een keer met Ireen Wüst, Kjeld Nuis en Esmee Visser schaatsen, dat zijn mijn helden”, lacht Sebastiaan.

Impossible moments

Zijn familie is een grote steun voor Sebastiaan. “Mijn moeder is voor mij erg belangrijk”, vertelt Sebastiaan. “Mijn coaches Marjolein en Marijke, dat zijn echte toppers. Als ik een keer mijn dag niet heb, dan praten ze met mij en dan knap ik weer helemaal op. Heel bijzonder wat zij allemaal voor mij doen. Ze zijn mijn familie, net als de mensen van Special Olympics!” Met een glimlach op zijn gezicht vertelt Sebastiaan over alle evenementen en toertochten waar hij nog aan mee wil doen, onder andere over een aantal weken in Zweden. Wie met Sebastiaan praat krijgt direct ook een glimlach op zijn gezicht, want deze grote man is één bonk enthousiasme, sportiviteit en vriendelijkheid. Niets is voor hem onmogelijk. Met deze instelling behaald hij sportprestaties die eerst onmogelijk leken. Sebastiaan maakt zijn ‘Impossible Moments’ waar.

Toyota leverde niet alleen financieel een bijdrage aan het Special Olympics Invitational Shorttrack Event, maar ook fysiek. Toyota maakte het vervoer mogelijk voor alle buitenlandse deelnemers.


15 december 2022 – Marijke Boessenkool-Blok