Unified Sailing Regatta in Rotterdam

Op zaterdag 13 oktober streden vijftien Special Olympics zeilteams uit Nederland en België op de Kralingse Plas om het eremetaal tijdens de Nationale Unified Sailing Regatta in Rotterdam. Zeilers met en zonder verstandelijke beperking gingen de strijd met elkaar aan. Een mooi voorbeeld van Play Unified op het water!

Lees meer

Spectaculaire opening

Het event werd georganiseerd door Stichting Stras, Stichting Plons & de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas. De opening van de Nationale Unified Sailing Regatta in Rotterdam heeft een onuitwisbare indruk bij de deelnemers achtergelaten. Met dank aan de inzet van de vrijwilligers van Torch Run Nederland werden de vijftien internationale teams uit Nederland en België naar de openingslocatie begeleid. Met luide sirenes en zwaailichten van de brandweer en een patrouilleboot van politie werd plechtig de Olympische vlam naar het podium gebracht. Na het hijsen van de Special Olympics vlag en het uitspreken van de eed werd de vlam onder luid gejuich voor deze nationale zeilwedstrijden ontstoken.

De wedstrijden

Het Unified Sailing Regatta is een mooi voorbeeld van #PlayUnified. Sporters met en zonder verstandelijke beperking in een zeilboot die samen strijden voor de eerste plaatsEr werd gevaren op Level III en level V niveau volgens de definitie van Special Olympics; de bemanning van elke zeilboot in level III bestond uit watersporters met een verstandelijke beperking (Unified sporters) en zeilers zonder verstandelijke beperking (Unified partner) welke uitsluitend mondeling aanwijzingen mocht geven. De level V Special Olympics zeilers nemen deel op het hoogste niveau ‘single handed’! Het bewijs is geleverd; Play Unified bevordert op een gelijkwaardige manier de participatie tussen de doelgroepen, wat duidelijk zichtbaar was tijdens de wedstrijden op het water en aan de wal. Voor zeilers met en zonder verstandelijke beperking stond deze dag in het teken van samen strijden en samen plezier beleven. De ontlading kwam dan ook tijdens de prijsuitreiking en het aansluitende diner.

Het bewijs is geleverd; Play Unified bevordert op een gelijkwaardige manier de participatie tussen de doelgroepen

#PlayUnified

Op 2 en 3 oktober is de #PlayUnified campagne gelanceerd door Special Olympics Nederland, waarbij 14 bijzondere sporters 14 topsporters met succes hebben uitgedaagd. Met als doel: meer ontmoetingen tussen sporters zonder en met een verstandelijke beperking. Joost Vial daagde tijdens de campagne topzeilster Marit Bouwmeester uit. En met succes! Binnenkort gaan zij met elkaar varen en met name van elkaar leren. Joost nam ook deel aan de Nationale Unified Sailing Regatta in Rotterdam.

Joost Vail tijdens Nationale de Unified Sailing Regatta in Rotterdam.

Benieuwd naar de foto’s? Klik hier voor de Facebook pagina van Stichting Plons. Of klik hier voor de uitslagen.

Foto’s: Benjamin Kotek