Donderdag 14 maart

World Games geopend!

De dag van de officiële opening van de World Games. Alle sporters waren tot aan het vertrek vrij; behalve de wielrenners, zij hadden nog divisioning wedstrijden. De anderen gingen óf sightseeing óf lekker relaxen.

De handbalsters vertrokken samen met het judoteam en inline skaten naar de moskee. Je kunt niet in Abu Dhabi zijn geweest zonder een bezoek aan de moskee. Met de teams werd een bus gehuurd. “Passen er echt wel 27 mensen in deze bus?” Wat bleek, in het gangpad waren uitklapbare stoeltjes aanwezig. Inline skater Sophie had nooit gedacht dat ze ooit op zo’n stoeltje zou zitten. Handbalster Ilona dacht dat haar moeder ook wel in de moskee zou zijn. Samen met de ouders van de andere speelsters van Koedijk.

Bij de ingang van de moskee werden de mannen en vrouwen gesplitst. Alle vrouwen kregen een lang gewaad om in de moskee te dragen. Haren moesten ook bedekt. In de moskee bleek Team NL Paardrijden er te zijn. Zij hadden zelfs een officiële rondleiding geboekt. Alle mannen waren makkelijk te herkennen, maar bij de vrouwen was dat met hun nieuwe uiterlijk wat lastiger. “Ik heb echt respect voor de vrouwen hier. Als je dit altijd moet dragen, zelf als het heel heet is.” En Brian, reageerde op de vraag of de moskee indrukkend was? “Nee, dat niet, maar wel mooi.”

Terug in het hotel was er lunch en nog even chillen. Een aantal sporters was al flink zenuwachtig. Erik van Team NL Gymnastiek hoopte een pin van Australië op de kop te tikken tijdens de ppeningsceremonie. En van welk land wilde Arjan een pin? “Van alle landen.” Shanna en Wessel hadden hun sportkleding verruild voor een traditionele Nederlandse outfit. Ze zagen er prachtig uit. Shanna had thuis een aantal keer geoefend, want het is niet heel makkelijk om deze kleding goed aan te trekken.

En toen was het eindelijk zover: tijd voor het vertrek naar de ppeningsceremonie. Vanuit de verschillende hotels werden de Nederlandse ploegen naar een plek net buiten het stadion gebracht. Daar was het wachten, zeker voor de sporters uit Dubai, op de start van de atletenparade. Het was super leuk om iedereen weer te zien en te horen hoe de belevenissen waren op de verschillende locaties. Pins ruilen, zingen, dansen, kletsen…en toen was het zover. Opstellen in rijen van drie en lopen maar! Het stadion kwam steeds dichterbij en een aantal sporters werd steeds zenuwachtiger. En ineens waren daar the spotlights: “The Netherlands!”. Op de beats van DJ Paul Oakenfold begon Team NL aan haar atletenparade. “Wauw, dit is echt geweldig!” “Wat veel mensen hier!”

Een voor een mochten de bijna 200 landen hun parade afleggen. Daarna werden de sporters naar hun plek in het stadion gebracht. Er stonden zo’n 7.500 klapstoelen klaar. Maar blijven zitten is lastig in zo’n ambiance. Dus pins ruilen, kletsen met sporters uit andere landen, dansen…het ging allemaal verder in het stadion. “Zie je die mensen daar in het oranje? Daar zitten m’n ouders.”

Toen alle landen binnen waren startte de opening. De officiële World Games Abu Dhabi song ‘Right Where I’m Supposed To Be’ werd door lokale artiesten samen met een aantal topartiesten uitgevoerd: Ryan Tedder, leadzanger van de OneRepublic, en Quincy Jones componeerden de muziek. Avril Lavigne en Luis Fonsi, Tamer Hosny (topartiest in Egypte en de Arabische wereld) en Syrisch superster Assala Nasri voerden de song uit. “Dit heb ik echt nog nooit meegemaakt!”

Daarna waren er diverse toespraken, van onder meer Dr Timothy Shriver, voorzitter van Special Olympics. Alle sporters hadden een speciale Special Olympics led armband ontvangen. Het was een prachtig gezicht om al die kleuren te zien, toen van alle sporters de armen de lucht in gingen. De sporters gingen staan toen de vlam werd binnen gebracht door atleten van zeven continenten en vertegenwoordigers van Torch Run. Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan verklaarde de Games officieel voor geopend. Games als symbool voor een inclusieve samenleving. “Our hearts are big enough to hold everyone.”

Voor de meeste sporters waren de muzikale optredens en het vuurwerk het mooiste van de avond. En natuurlijk de atletenparade. De toespraken duurden wel erg lang…En daarna was het weer afscheid nemen van elkaar. De sporters uit Dubai vertrokken als eerste. Je zou denken dat de sporters in Abu Dhabi het snelst terug zouden zijn. Niets was minder waar…weer iets met bussen en wachten. Voor sommige sporters wordt het een kort nachtje, want de eerste wedstrijden gaan morgen vroeg al van start.