Dinsdag 19 maart

Strike! Healthy Athletes en unified experiences

Ook bij bowlen een volle Oranje tribune. En een prachtige ambiance met 40 banen naast elkaar. De supporters maakten zich al vroeg op voor de eerste wedstrijd van de dag: Odette en Jesper. De spanning was van hun gezichten af te lezen. Wat direct opviel bij het bowlen was de enorme sportiviteit, zowel op als buiten de baan. Goed gebruik is om je ‘gelukkige’ hand door te geven aan een ander, ook aan je tegenstander. Dus het high fiven was niet van de lucht. Zeker omdat Jesper het voor elkaar kreeg maar liefst 6 keer achter elkaar een strike te gooien; en op eentje na was bijna nummer zeven een feit. Onder luide aanmoedigingen -“Kom op uitstrijken!”- behaalde Jesper maar liefst 200 punten en ook Odette ging als een speer. “Ik kan ‘t, ik wil ‘t, nu!” Op de tribune concludeerde Marloes: “Ik denk wel dat ze een medaille hebben.”

Gisteravond vond het family diner plaats met meer dan 4000 ouders en andere familieleden. De moeder van Marloes: “Indrukwekkend, alles in het wit, het was echt bizar, alsof je in de Efteling loopt en er steeds een muziekje aangaat.” De sporters van bowlen en tennis hadden via hun hotelraam uitzicht op het diner. Een chique hotel met alles er op en eraan. Alleen als je een dieet hebt, is het wat lastiger. Marlous: “Henny is net een konijn, ze eet alleen maar wortelen en komkommer, anders is er niks voor haar.”

Na de wedstrijd van Odette en Jesper kwamen Marlous en Pascal en Willem en Sandra in actie. Intussen maakten Jesper en Odette zich op voor de prijsuitreiking. Odette: “Ik weet zeker dat m’n ouders er al staan. Ik hoop op een medaille en de kleur maakt me niet uit. Ik ben zo trots op mezelf.” Ook vertelde ze dat coach Bart haar nog de perfecte aanwijzing gaf tijdens de wedstrijd: “Hij ging recht voor me staan, keek in m’n ogen en zei je weet het, arm langs je lichaam als je gooit.” De kleur werd uiteindelijk zilver! Marlous en Pascal eindigden op een 7e plaats en Willem en Sandra werden 5e.

Voor een deel van de sporters was de competitie al voorbij. Tijd dus voor andere dingen, zoals een bezoek aan Healthy Athletes. Bij dit gezondheidsprogramma kunnen sporters hun ogen, oren, voeten, tanden, fitheid etc laten checken en tips krijgen van professionals. Iedere sporter die alle onderdelen had volbracht ontving een paar schoenen en een rugzakje. Een bezoek aan Healthy Athletes levert altijd mooie anekdotes op. “Met m’n linker oor hoor ik goed, m’n rechter is wat moeilijker. Ik geloof dat ik met dat oor Oostindisch doof ben en ik weet niet goed hoe ik dat moet veranderen.”

Vandaag werden er weer een hoop medailles behaald door Team NL. Steffi en Sabine behaalden goud en Sam en Stefan brons bij het paardrijden. Remy eindigde een mooie 5e plaats. Voor Steffi maakte deze wedstrijd veel goed, omdat ze zoals ze zelf zei afgelopen zondag een paard had “van wie de muntjes op waren”. Bij het wielrennen werd Richard 6e, Abies 4e en veroverde Brian het brons op de 10 km tijdrit.  Hugo won het zilver op de 5 km wegrace, Sander werd 5e en Abiesh 6e. In het zwembad won Annemieke goud op de 800 vrij, Wessel werd 2e en Miranda 5e. Jordan haalde goud bij het onderdeel verspringen met 3.56 en Danny goud op de 100 meter. Bij het zeilen was er één race en daarna werden de wedstrijden door de harde wind afgelast.

Voor het bowling team was er de Unified Sports Experience: de sporters gingen bowlen met belangrijke vertegenwoordigers van oa ministeries en banken. Ook Sam Perkins, voormalig NBA speler LA Lakers deed mee. Alle deelnemers kregen een t-shirt en een play unified medaille.

’s Avonds was er nog een unified experience: alle atleten mochten naar het Formule 1 circuit van Abu Dhabi komen en kregen een fiets en helm te leen. Ook Team Wielrennen was erbij, dus onder goede begeleiding werden er 1, 2 of 3 rondjes gefietst. “Dit is echt cool.” Het duurde even om er te komen; als je hier met de bus gaat, weet je nooit hoe laat je ergens aankomt. Maar je komt er sowieso. Na een korte pitstop bij Team Paardrijden, kwamen de sporters van Team Judo, Skeeleren en Gymnastiek na ruim 2 uur aan op het circuit. De bus terug ging gelukkig een stuk sneller. In het hotel was nog net tijd om wat te eten voor het slapen gaan.

Een aantal sporters blikte alvast vooruit naar het moment van thuiskomen. Wat ga jij als eerste doen? “M’n hond aaien, uitslapen, werken, zelf bepalen wat ik ga doen in plaats van dat m’n coach dat doet…” Maar zover is het nog niet. Nog 1 dag met competities, ‘s avonds het Holland House en donderdag de sluitingsceremonie. Genoeg leuke dingen dus.