Dinsdag 12 maart

Trainen en testen

Vandaag konden de sporters van Team NL eindelijk echt in actie komen: trainen, divisioning of wedstrijden. De wielrenners zetten hun fietsen in elkaar en het eerste bezoek aan Healthy Athletes was een feit. De handbalsters hadden echt een drukke dag: ze speelden maar liefst zeven wedstrijden!

Golfen startte vandaag vroeg: een prachtige baan met aan de ene kant de zee en aan de andere kant Ferrari World. Team NL startte bij hole 10 voor de trainingsronde. Unified partners Ted en Astrid oefenden samen met Tjerk en Julia hun beste slagen. “Nice”, “Goede snelheid”, “Astrid pas op je voet”, “Probeer de bal vanaf hier stil te laten liggen.” Ondanks de goede begeleiding van coach Dirk verliep alles soms net iets anders: Julia concludeerde droog nadat haar golfballetje in het zand belandde: “Dit was niet helemaal de bedoeling.” Nou ja, daarom was het ook een training.

Op de golfcourt was alles perfect geregeld: koelboxen met waterflesjes en golfkarretjes met je eigen naam erop. Maar sommige dingen moet je als sporter toch echt zelf doen: “We moeten de baan nog harken. Doe jij dat even?”

Niet alleen de sporters konden oefenen, vandaag was ook de dag voor de organisatie van de World Games van het opstarten en testen. Staf en media kwamen er ter plaatse achter dat in ieder geval bij zeilen en atletiek upgrades nodig waren om bij de sporters te komen. Bij het zeilen duurde dat maar liefst twee uur. Ook het transport lag nog niet op schema. De shuttle bussen reden vandaag niet, maar het mediateam mocht gebruik maken van taxi’s en schoolbussen. Fantastisch om te merken: ook al loopt iets anders dan gedacht, aan alle kanten zorgen de vele vrijwilligers voor een oplossing. En alles met een ‘smile’.

Het zeilen vindt plaats bij Corniche Beach in Abu Dhabi. Net zo’n mooie of nog mooiere locatie dan het golfterrein. Tijdens de lunch onthulde Joost een geheim. Het kenmerk van een geheim is alleen dat je het niet verder mag vertellen… “We do it all together” was het motto bij het zeilen. Samen boten op- en aftuigen en boten naar het panton brengen. In de app kwam het bericht dat de Team NL zeilers een recordpoging hadden gedaan om de zwemtest zo snel mogelijk te volbrengen. Voor sommige andere sporters lag dit ver buiten hun bereik: twee zeilers van Oman slaagden niet voor hun zwemtest. Ook ’s middags tijdens de herkansing lukte het niet. Dat betekende dat zij voor het zeiltoernooi werden uitgesloten.

Zeiler Joost bereidde zich voor op zijn training, terwijl Jaïr en unified partner Willem nog moesten wachten. De wind trok verder aan en dat betekende: reven! TD’er Mark vroeg Willem om mee te helpen met het reven. In de tussentijd legde Jaïr aan het mediateam uit wat er allemaal gebeurde.

Van de andere locaties kwamen ook positieve berichten binnen: atleten Danny en Cynthia verbeterden hun PR, de handbalsters speelden goed en wonnen 1 van hun 7 wedstrijden. Ook bij de andere sporten verliep alles goed. Voor de sporters is het fijn om iets beter te weten waar ze aan toe zijn als het er straks echt om gaat.

Het feit dat de World Games nu bijna van start gaan, blijft in Nederland niet onopgemerkt. De ene na de andere interview aanvraag met een sporter komt binnen. Nog één dag en dan worden de World Games officieel geopend. En krijgen de sporters van Team NL samen met zo’n 7.500 sporters het podium om te laten zien waar zij zo hard voor getraind hebben.