De dag van… Nick van Rooyen

Even voorstellen: Ik ben Nick van Rooyen, 26 jaar en kom uit Nijverdal (Overijssel). Sinds een jaar heb ik mijn eigen appartement en woon ik begeleidt bij JP van den Bent Stichting.

Welke sport(en) doe je?

Sinds mijn 8e doe ik al aan paardrijden. In eerste instantie op een manege voor FPG ruiters, maar sinds zeven jaar rij ik fanatiek op onze eigen paarden en kom ik uit in de reguliere wedstrijdsport. Naast het paardrijden vind ik hardlopen ook leuk. Ik heb al aan meerdere halve marathons en Strongman Runs meegedaan.

Waarom is jouw sport zo leuk?

Paardrijden doe je niet alleen, ik heb altijd een maatje bij me. De paarden voelen mij heel goed aan. Als ik verdrietig ben geven ze mij een knuffel. Paardrijden doe ik ook altijd samen met mijn moeder of zusje Joëlle. Samen proberen wij het beste uit mij en uit de paarden te halen. Als dat lukt, ben ik mega gelukkig.  

Wie is jouw (sport)idool?

Edward Gal is in de dressuur absoluut mijn grote idool, hoewel ik Dinja van Lieren ook hartstikke goed vind. In de paardenwereld noemen ze mij vaak “Edward Gal de 2e“. Dat vind ik een heel groot compliment, want Edward is echt de beste dressuurruiter in de wereld. In het springen vind ik Jeroen Dubbeldam de beste!

Waar ben jij het meest trots op?

Er is zoveel waar ik trots op ben, ik heb al best veel wedstrijden gewonnen met Tommy, het paard van mijn moeder. Maar ik denk dat ik het meest trots ben in de opleiding van mijn eigen jonge paard My Way. Niet veel mensen dachten dat ik dat zelf kon doen. My Way spiegelt namelijk enorm! Als ik druk in mijn hoofd ben, wordt My Way dat ook en dat zorgt voor miscommunicatie tussen mij en het paard 😊. Het heeft 2 jaar geduurd om hem goed te leren rijden en nog gaat het soms fout. Ik heb geleerd niet boos op hem te worden, maar rustig te blijven en weer opnieuw te beginnen.

Een trotse Nick op zijn paard

Hoe bereid jij je voor op de World Games?

Niet anders dan voor een normale wedstrijd. Ik blijf gewoon dagelijks paardrijden. Af en toe rij ik het dressuurproefje wat ik in Berlijn ook moet rijden. Ik heb het voordeel dat ik dagelijks op verschillende paarden rij, dus op een onbekend paard rijden in Berlijn zal geen probleem zijn voor mij.

Mijn moeder regelt als hoofdcoach de teamtrainingen met de andere ruiters die meegaan naar Berlijn, dus af en toe rij ik met hen samen.

Wat doe je naast sporten nog meer om fit te blijven?

Ik rij dagelijks meerdere paarden en daar wordt je behoorlijk fit van. Af en toe een hardloopwedstrijd, maar verder doe ik niets extra’s om fit te blijven.

Wat verwacht je straks in Berlijn? Waar kijk je het meest naar uit?

De opening en het paardrijden zelf, daar kijk ik het meeste naar uit.

Vind je het spannend om naar Berlijn te gaan?

Ja, best wel. Het is de eerste keer dat ik meedoe, ik weet dus niet wat mij allemaal te wachten staat. Ik vind het ook altijd erg moeilijk om in een groep mee te doen. Dat wordt dus ook nog een uitdaging.

Welk resultaat hoop je te behalen in Berlijn?

Dat is niet zo moeilijk. Ik hoop echt op een medaille en dan het liefst de gouden 😊

Heb je tips voor sporters die naar de volgende World Games willen?

Nee, niet echt. Ik heb gewoon geluk gehad met mijn moeder. Zij doet er alles aan om mij gelukkig te maken in de paardensport.

Nick samen met de andere ruiters van #SOTeamNL2023 en coach (en moeder) Jolanda

Wat vindt je van Special Olympics?

Super gaaf dat het bestaat . Nu heb ik ook een kans om met paardrijden de wereld over te reizen en te laten zien wat ik kan.

Wat is je grootste wens?

Mijn allergrootste wens is om ooit mee te doen aan de Special Olympics World Games met mijn eigen paard! De Olympische Spelen zijn voor mij niet haalbaar en voor de Paralympische Spelen moet je een lichamelijke beperking hebben.

Misschien dat het in de toekomst mogelijk is?

Direct naar