Bryan is klaar voor de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente

Is een verbetering van je tijd altijd nodig om een topprestatie te leveren? Als het aan Bryan ligt niet. Bryan gaat met een eigen insteek naar Twente. Hij laat daarmee zien dat topsport ook hele andere doelen na kan streven. “Ik wil een goede race lopen, meer op techniek en beter dan voorheen. Die tijd komt daarna wel”, aldus Bryan.

Goede voorbereiding is het halve werk

Bryan is lid van Atletiekvereniging Spark in Spijkenisse en traint drie keer per week. ‘We zijn begin van het jaar begonnen met trainen voor de Nationale Spelen. We oefenen nu meer de onderdelen waar ik op uit kom in Twente’, vertelt Bryan. Enige dat ontbreekt in de training is wedstijdritme. ‘Bijna alle wedstrijden zijn de afgelopen tijd afgelast en dat vind ik wel jammer. Nu is het extra spannend om straks aan de start te verschijnen.’

Een wedstrijd die wél doorging was de Rotterdam Marathon. ‘Ik mocht samen met Germain en Romana van Coca-Cola en clubgenootje Björn de Rotterdam Marathon lopen. Ik liep al voor de derde keer mee! Het is heel gaaf hoe je met elkaar een team vormt en samen de marathon loopt. Het is vooral heel leuk om met z’n allen daar te zijn, de wedstrijd doet er soms niet echt toe. Het is gewoon een feestje. Maar zodra het bijna tijd is om te starten dan neemt de spanning wel toe. En als we elkaar dan weer zien na de finish dan is iedereen echt heel trots en blij’, vertelt Bryan trots.

10 kilometer hardlopen is wel echt een uitdaging! Maar doordat je zo met zijn allen bij elkaar bent krijg je extra kracht om de race goed uit te lopen.’

Teamfoto voorafgaande aan de Rotterdam Marathon

Lang wachten eindelijk beloond

‘Of ik zin heb om naar de Nationale Spelen te gaan? Ja, natuurlijk!’, vertelt Bryan enthousiast. Door de corona pandemie heeft het lang geduurd voordat er weer een groot evenement plaats kan vinden. Nog een paar dagen en dan barst het evenement los in Twente. ‘Nu het steeds dichterbij komt neemt de spanning wel toe. Het is ook weer een beetje nieuw allemaal, dat maakt het misschien ook wel spannend. Ik moet echt weer even denken hoe het gaat op een groot toernooi’, vertelt Bryan. ‘Maar het zal vast heel gaaf worden, nu gaat het echt gebeuren!’

‘Voor de wedstrijd zelf ben ik niet zo snel zenuwachtig. Alleen vlak voor de start begin ik meestal wel nerveus te worden. Meestal leg ik de lat voor mijzelf te hoog. Daar wordt ik nerveus van en dan gaat de start niet goed, waardoor ik de hele wedstijd mezelf weer moet inhalen’, legt Bryan uit. Samen met zijn coach heeft Bryan hard getraind om zijn aandacht bij het lopen te houden en zich niet te laten afleiden door andere zaken. Daardoor is hij nu meer bezig met zijn techniek, dan met de tijd die hij loopt. ‘De 400 meter is mijn favoriete onderdeel. Ik heb met mijn coach afgesproken dat ik niet meer op mijn tijd focus. Ik wil wel graag mijn tijd verbeteren, maar het is belangrijker om een goede race te lopen.’

‘Sprinten is niet echt mijn ding. Doordat ik een langzame starter ben is de rest al gefinished als ik eindelijk op gang ben gekomen. Doe mij maar de lange afstanden, beter!

Blijdschap met het team na het behalen van een medaille

Elkaar weer zien is heel waardevol

Tijdens de Nationale Spelen in Twente komen ruim 2.300 sporters uit heel Nederland samen. Vele kennen elkaar van eerdere wedstrijden of hebben elkaar leren kennen tijdens de World Games. ‘Ik hoop een paar mensen weer te zien. We hebben af en toe wel contact via Facebook, maar omdat we niet bij elkaar in de buurt wonen gaan we niet bij elkaar langs. Straks zijn we allemaal in Twente en is het leuk om elkaar weer te zien!’

Altijd blijven dromen

Dat Bryan een leuke uitdaging niet uit de weg gaat, blijkt wel uit zijn sportieve dromen voor de toekomst. ‘Deelname aan de Rotterdam Marathon heeft mij wel geïnspireerd om over een paar jaar een halve marathon te lopen en misschien ook ooit wel een keer de hele marathon. Dat is wel heel anders dat wat ik nu doen, maar een mooie droom voor de toekomst. Proberen kan altijd!’

‘Het is heel gaaf dat we straks in het FBK-stadion gaan sporten. Een beroemd stadion en een beroemde baan. Heel bijzonder dat ik daar mijn eigen race ga lopen!’

Eerst is het tijd voor de Nationale Spelen in Twente. Na een paar roerige jaren weer een podium voor de sporters om op te stralen, vreugde met elkaar te delen en doelen te bereiken. ‘Ik kijk er naar uit iedereen weer te zien, maar ik kijk er vooral erg naar uit dat het eindelijk weer een échte wedstijd is. Winnen is niet belangrijk, als ik maar goed loop’, aldus Bryan.

Bryan in actie tijdens World Games 2019 in Abu Dhabi

Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente

Komend weekend zijn de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente! Van 10 t/m 12 juni gaan ruim 2.300 sporters met een verstandelijke beperking de sportieve strijd aan met elkaar. Samen met ruim 750 coaches begeleiders en bijna 3.000 vrijwilligers is dit het grootste multi-sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking in Nederland!


Special Olympics Nederland schreef dit verhaal namens event partner Coca-Cola.

9 juni 2022 – Marijke Boessenkool-Blok