Laatste blog – Sport, sluiting en terugreis

Zondag was de laatste dag in Berlijn. Bij het wielrennen komen EsmeeAnne en Tim nog een laatste keer in actie en op de atletiekbaan staat voor Nicky en Friso een laatste finale op het programma. Veel sporters kwamen naar de twee sportlocaties toe om hun teamgenoten aan te moedigen.

Nog één keer drie rondjes over het parcours langs de beroemde Brandenburger Tor voor de 10km wegwedstrijd. Tim start in een sterke groep en moet de snelle koplopers al snel laten gaan. Met alles wat hij in zich heeft knalt hij door naar een mooie vierde plaats. EsmeeAnne start niet veel later in haar groep met eveneens sterke renners. Zij knokt zich net als Tim naar een mooie vierde plaats. “Ik heb alles gegeven”, zucht EsmeeAnne na afloop.

Op de atletiekbaan komt Friso nog één keer in actie op de 400 meter. Friso loopt een goede race en weet een mooie 6e plaats veilig te stellen. Even later staat Nicky gespannen aan de start van haar  400 meter finale. Ze gaat als een speer van start en wint een gouden medaille. Vol ongeloof zoekt ze haar coach (en tevens moeder) en ploeggenoten op om dit feestje te vieren. Een prachtige afsluiter van de sporttoernooien in Berlijn.

Een trots team na afloop van hun atletiektoernooi.

Inpakken en sluitingsceremonie

Terug in het hotel is het tijd om de koffers in te pakken. Alle koffers gaan in een kleine vrachtwagen alvast op weg naar Nederland. Dat maakt het reizen met de trein een stuk fijner. Na een vervroegd diner gaan we een laatste keer met elkaar op pad. Bij de Brandenburger Tor vindt de sluitingsceremonie van de World Games plaats. Alle delegaties nog één keer bij elkaar, dat was de uitgelezen kans om die laatste felbegeerde pins te ruilen. Verder genieten van muziek en dans, waarna het officiële gedeelte van de sluitingsceremonie begon. De vlag werd gestreken en overhandigd aan Turijn (Italië), daar vinden namelijk de Special Olympics World Winter Games 2025 plaats. Daarna werd onder luid applaus de vlam gedoofd. Verschillende optredens van diverse muzikanten vormden het slot van de ceremonie. Na een prachtige vuurwerkshow bij de beroemde Brandenburger Tor nemen we afscheid van de World Games 2023. Snel naar bed, want morgenochtend vroeg op.

Genieten van het vuurwerk boven de Brandenburger Tor.

Terug naar huis

Op maandag was het vroeg opstaan, de kamers controleren, ontbijten en naar de trein. De terugreis kan beginnen. In de trein wordt veel geslapen, maar ook worden spelletjes gespeeld en later gedanst, gezongen en geknuffeld. Iedereen is na een intensieve tijd blij om weer naar huis te gaan, maar tegelijkertijd voelt het ook gek om afscheid van elkaar te nemen. In onze Special Olympics bubbel begrijpt iedereen elkaar en hebben we met elkaar twee prachtige weken beleefd. Er zijn fantastische prestaties neergezet, persoonlijke én sportieve overwinningen behaald en herinneringen voor het leven gemaakt. Naarmate station Amersfoort Centraal dichterbij komt voel je dat de spanning in de trein stijgt. De medailles worden omgehangen en iedereen maakt zich op voor een emotioneel weerzien met familie en vrienden. Trots en stralend stapt Special Olympics Team NL een oranje gekleurd perron op en vallen in de armen van bekenden.   

En dan komt het onvermijdbare afscheid. Afscheid nemen gaat gepaard met een lach en een traan. We hebben iets heel moois en unieks meegemaakt met zijn allen. De vlam mag dan wel uit zijn, maar deze brand voor altijd in de harten van alle sporters, coaches en stafleden.    

Special Olympics Team NL is thuis!


Het nagenieten kan beginnen

Lees alles blogs nog een keer op deze pagina.

Met dank aan onze fotografen Bart en Rachelle hebben we geweldige foto’s van onze tijd in Münster en Berlijn. Bekijk alle foto’s op onze Facebook pagina.

Direct naar