Vrijdag 23 juni – Afgelastingen en overwinningen

Gisteravond trok er noodweer over Berlijn en sindsdien is het niet meer gestopt met regenen. Met helaas afgelastingen als gevolg. Het zeilen, wielrennen en tennis worden afgelast voor vandaag. Heel jammer natuurlijk, maar het is niet verantwoord om deze sporten door te laten gaan. Atletiek gaat wel door, maar met enige vertraging en het paardrijden wordt naar binnen verplaatst. Voor een aantal sporters dus een onverwachte vrije dag. Even schakelen, maar na het verwerken van de teleurstelling vonden de meeste sporters hun weg naar de sportlocaties waar de andere sporters wel in actie kwamen. Met goed gevulde oranje tribunes tot gevolg, super gaaf!

Eindelijk gymnastiek

De gymnasten hebben er lang op moeten wachten, maar vandaag gaat hun toernooi eindelijk van start. Op alle toestellen beginnen ze met divisioning en dan staan morgen de finales gepland. De mannen starten in de ochtend en turnen op 6 onderdelen; brug, rek, sprong, ringen, voltige en vloer. Vol zelfvertrouwen en met een grote glimlach op hun gezicht komen zij de hal binnenlopen. Onderling hebben de mannen veel plezier en dat is onwijs leuk om te zien. Op de tribune zit familie, coaches en andere sporters om ze aan te moedigen en dat doet hen zichtbaar goed. De oefeningen worden vakkundig en zorgvuldig uitgevoerd. Na afloop worden Joost en Jeffrey samen geïnterviewd voor ESPN vandaag. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is staan de twee mannen voor de camera. Trots op zichzelf én trots op elkaar na de divisioning van vandaag. Ze hebben ontzettend zin in morgen, want dan beginnen de finales.

Jeffrey in actie op het onderdeel ringen.

In de middag zijn Esther en Josefien aan de beurt. Ze zien er prachtig uit in hun teamkleding en hebben er zin in. De dames komen in actie op vier onderdelen; brug, balk, vloer en sprong. Als eerste komen zij in actie op het onderdeel balk. Beide laten een goede oefening zien en zijn tevreden met het resultaat. Coach Demi is ook heel tevreden met de resultaten en vooral trots op haar sporters. “Josefien heeft meer naar de tribune gezwaaid dan geturnd. Zij had het ontzettend naar haar zin.”

Esther in actie op de evenwichtsbalk.

Goud in de judohal

Een persoonlijke én sportieve overwinning vandaag voor Joyce op de judomat. Na Angelica gisteren was Joyce de tweede judoka die in actie kwam in Berlijn. Omdat het zicht van Joyce erg slecht is wordt zij door de scheidsrechter de mat op geholpen. De tegenstanders lopen ten opzichte van andere wedstrijden niet naar elkaar toe, maar mogen zich voorafgaande al vastpakken. Dat heeft alles te maken met het zicht van Joyce. De eerste wedstrijd eindigt redelijk snel met een Ippon in het voordeel van Joyce. De tweede wedstrijd was een slijtageslag. Na de reguliere tijd kwam er nog een extra minuut bij voor de ‘golden score’. Ook hier geen score en dus kwam het uit op de beslissing van de scheidsrechters. Tot opluchting van de gehele oranje tribune worden door de scheidsrechters drie witte vlaggen omhooggehouden. Joyce ziet alleen niet wat er gebeurt en wacht vol spanning op het verlossende woord van de scheidsrechter. Voor de derde en laatste wedstrijd heeft Joyce weinig tijd om te herstellen. Vol goede moed stapt ze weer de mat op en weet onder luid gejuich de wedstrijd te winnen en wint goud. Dat ook dit weer een prachtige overwinning is, is wel af te lezen aan de reactie van de coaches. “Die glimlach van Joyce als ze op de mat staat is al genoeg voor mij, maar deze gouden medaille betekent ontzettend veel.”

Joyce in actie op de judomat.

Verder vandaag…

 • Bij atletiek op het onderdeel verspringen een mooie zilveren medaille voor Stefan. Een prachtige prestatie waar Stefan zelf ook heel tevreden mee is! Judith behaald een mooie 7e plaats, eveneens op het onderdeel verspringen.
 • Op de English Working Trails vandaag bij het paardrijden slaagt Demi erin om een mooie zilveren medaille veilig te stellen. Nick behaald op hetzelfde onderdeel zijn derde goud! Fantastisch.
 • Bij het zwemmen een prachtige 4e plaats voor Patrick op de 100m wisselslag. Voor Ricette een 7e plaats op de 50m vrije slag.
 • Bij het bowlen kwamen vandaag de dames in actie op de singles. Een prachtige gouden medaille voor Amy en Ria behaald een 8e plaats.
Amy balt haar vuist na het gooien van een mooie score op de bowlingbaan.

Het programma van morgen:

 • De laatste dag van het zeilen op de Wannsee.
 • Finales voor de mannen en de dames bij gymnastiek.
 • De hockey finale Nederland tegen Duitsland én de ondertekening van de overeenkomst waarmee Special Olympics en de FIH hockey als officiële Special Olympics sport erkennen.
 • Bij het inline skaten staan ook diverse finales op het programma.
 • Bij het wielrennen een druk programma, omdat ook de afgelaste onderdelen van vandaag worden ingehaald. Finales op diverse onderdelen.
 • De laatste afstanden in het zwembad worden gezwommen.
 • Op de tennisbaan komen de sporters in actie op het enkelspel.
 • Bij het paardrijden komt de laatste ruiter in actie.
 • Op de atletiekbaan worden diverse finales gelopen.

Direct naar