Donderdag 22 juni – Brons met een gouden randje

Na dagen van trainen en divisioning is vandaag de eerste wedstrijddag aangebroken voor de judoka’s van Special Olympics Team NL. Een spannende en beladen dag. Judoka Angelica komt vandaag als eerste in actie en dat brengt een hoop emotie met zich mee. Een aantal maanden geleden leek de droom van Angelica namelijk uiteen te spatten. Tijdens een toernooi in Beverwijk voelde Angelica zich niet lekker en werd na een bezoek aan de EHBO naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek een zij twee (kleine) tia’s te hebben gehad. Wonderwel herstelt Angelica snel en kort na haar ontslag uit het ziekenhuis staat zij alweer op de mat. Blijvende schade is er niet en het vlotte herstel is met name te danken aan haar fitheid. Met een bizarre dosis doorzettingsvermogen zet Angelica samen met haar coaches alles op alles om deel te kunnen nemen aan de World Games in Berlijn.

En dan is daar die dag waar zo naar uitgekeken is, door het hele team. De judoka’s kennen elkaar al heel lang en zijn een hechte groep. Coaches Alma en Rob gaan door het vuur voor hun sporters en andersom niets anders dan respect voor de coaches. Voorafgaande aan de wedstijd heeft Angelica ook een soort schuldgevoel. “Ik wil het zo graag goed doen voor mijn team. Zij waren er allemaal bij in Beverwijk en ik heb hen zo laten schrikken. Dat wil ik rechtzetten. Ik sta hier toch, ondanks alles, en nu gaan we voor goud!”

Hét moment dat Angelica weet dat ze brons heeft gewonnen!

Het gehele team is gespannen vandaag. Dat het een beladen wedstrijd zou worden stond van te voren al vast. Al bij het voorstellen van de sporters is de spanning van het gezicht van Angelica af te lezen. Het duurt enige tijd voordat de divisie van Angelica aan de beurt is. De eerste wedstijd zat ze vol spanning en dat was te zien op de mat. Ze liet zich uit het veld slaan en lag helaas al snel op haar rug. Teleurgesteld verlaat zij de mat. De tweede wedstrijd was heel spannend. Beide judoka’s waren aan elkaar gewaagd, maar toch moet Angelica haar meerdere erkennen. Getergd om te winnen komt ze vol goede moed de mat op voor de derde en laatste wedstijd. “Ik liet alles gaan en dacht nu moet het gebeuren. En het gebeurde ook. Het was geweldig!” Op dat moment barst er een ontlading los bij alle teamgenoten, ouders en andere supporters op de tribune. Angelica en haar coach Rob vallen elkaar huilend in de armen. Op de tribune houden de supporters de ogen ook niet droog. Kippenvel. “Op dat moment mogen de tranen komen en als ik dan mijn familie zo zie staan en ik heb mijn coaches om me heen, dat is gewoon gaaf!”

Een ontroerde Angelica met haar coach Rob.

Als Angelica niet veel later haar bronzen medaille omgehangen krijgt is de euforie compleet. Wat Angelica heeft overwonnen is bewonderingswaardig, zowel op persoonlijk als op sportief vlak. Dit met recht brons met een dikke gouden rand.

Kijk hier het interview met Rob en Angelica op ESPN terug.

Verder vandaag..

Naast het judo gebeurde er natuurlijk nog veel meer in een zonovergoten Berlijn! Prachtige prestaties zijn er weer neergezet door Special Olympics Team NL. Trotse sporters en nóg trotsere coaches sluiten de dag af net de volgende resultaten:

  • In het zwembad behaald Rolf een gouden medaille op de 50m rugslag. Jan behaald een prachtige 4e plek op de 100m schoolslag.
  • De hockeyers hebben de halve finale wedstrijd tegen Frankrijk gewonnen met 5-3 en komen zaterdag uit in de finale tegen Duitsland.
  • Mooie dag op de golfbaan. Hoge temperaturen en ook de spanning liep op. De zenuwen zijn terug te zien in het spel, maar desondanks finishen beide teams op de derde plaats en krijgen een prachtige bronzen medaille omgehangen.
  • Voor ruiter Willie stond vandaag de English Equitation op het programma. Hij wint brons! Geweldige prestatie.
  • Ondanks de hoge temperaturen een fantastische dag bij het wielrennen. Een gouden medaille voor Jolein en brons voor EsmeeAnne op de 25km wegwedstrijd. De mannen sluiten de 25km wegwedstrijd af met een 5e plaats voor Tim en een 7e plaats voor Danny.
  • De zeilers hadden een goede wedstrijddag op de Wannsee. Morgen gaan de wedstrijden helaas niet door in verband met het weer. Focus op de finales op zaterdag.
  • De turners mochten vandaag eindelijk aan de slag in de turnhal. Kennismaken met de toestellen. Morgen staan de eerste wedstrijden op het programma en daar hebben zij heel veel zin in!

Direct naar