Special Olympics World Winter Games in Kazan geannuleerd

Met veel verdriet en frustratie volgen wij, net als heel de wereld, het nieuws vanuit Oekraïne. Special Olympics International heeft vandaag het besluit genomen dat de Special Olympics World Winter Games volgend jaar in Kazan, Rusland niet doorgaan.

Lees meer

Sinds het ontstaan van Special Olympics, heeft Special Olympics zichzelf altijd als a-politiek neergezet. Strijdend voor de inclusie, gelijke kansen en sport voor mensen met een verstandelijke beperking in de hele wereld. Zonder landgrenzen sporten en plezier maken, iets waar iedereen recht op heeft.

Door het brute geweld van Rusland dat nu in Oekraïne plaatsvindt, waarbij mensenrechten worden geschonden, is er geen sprake meer van inclusie, gelijke kansen of plezier. Voor niemand. Special Olympics Nederland ondersteunt het besluit van Special Olympics International dus ook volledig.

Eerder deze week adviseerde NOC*NSF alle sportbonden het sportcontact met sporters uit Rusland en Belarus te mijden en niet deel te nemen aan kampioenschappen en toernooien in Rusland of Belarus. De Nederlandse sportbonden gaven hier massaal gehoor aan en ook Special Olympics Nederland deed een dringend beroep op Special Olympics Internationaal om niet langer de Special Olympics World Winter Games in Kazan te organiseren.

“Het is hartverscheurend wat er op dit moment in Oekraïne gebeurt en onze gedachten gaan uit naar alle inwoners van Oekraïne en in het bijzonder naar de Special Olympics sporters in het land. Het is dan ook een onvermijdelijk, terecht en tegelijkertijd een zeer treurig besluit voor iedereen. Er zijn alleen maar verliezers.” aldus Ragna Schapendonk, directeur Special Olympics Nederland.

Special Olympics World Winter Games Kazan

Van 21 t/m 27 januari 2023 zouden ruim 2.000 sporters met een verstandelijke beperking uit 107 landen tegen elkaar strijden tijdens de Special Olympics World Winter Games in Kazan. Special Olympics Team NL zou met 29 sporters (langlaufen, shorttrack, skiën en snowboarden) afreizen naar Rusland.

“Het is wederom een teleurstelling die de sporters van Special Olympics Team NL moeten verwerken. Uiteraard is het niets vergeleken met het verdriet dat wij zien vanuit Oekraïne, maar het evenement is al twee keer uitgesteld. Eerst doordat Zweden het evenement financieel niet kon realiseren en vervolgens vanwege corona. Samen met de overige stafleden en coaches van SO Team NL zullen wij gaan kijken hoe wij de teleurstelling onder de sporters het beste kunnen verzachten.” aldus Marcel van Galen, Head of Delegation Special Olympics Team NL

Wereldpodium

Deelname aan de World Games is voor de sporters de kans van hun leven en tegelijkertijd de moeilijkste competitie die ze tegemoet gaan. Door middel van de World Games kunnen de sporters hun talenten en vaardigheden op wereldniveau tonen en laten zien dat zij net zoveel respect en waardering verdienen als andere sporters op topniveau. Helaas zal dit voor het eerst in de geschiedenis, niet mogelijk zijn door de terechte annulering van de World Winter Games in Kazan.

Dank aan onze partners Rabo Foundation, maatschappelijke partners Fonds Gehandicaptensport en VriendenLoterij, event partners Coca-Cola, Stamhuis, Technische Unie en Toyota die ons in deze moeilijke tijden zijn blijven steunen.