Special Olympics Healthy Athletes druk bezocht tijdens Nationale Spelen 2022

Tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2022 in Twente hebben bijna 600 sporters zich gratis bij Healthy Athletes laten testen en adviseren op verschillende gezondheidsonderdelen; Fit Feet (voeten), FUNfitness (fitheid), Healthy Hearing (gehoor), Health Promotion (leefstijl), Special Smiles (gebit) en Opening Eyes (ogen). In totaal zijn er bijna 1.000 gezondheidstests uitgevoerd. Een fantastisch resultaat voor deze achtste editie.

Lees meer

Wist je dat een persoon met een verstandelijke beperking gemiddeld genomen 16 jaar eerder komt te overlijden door inactiviteit en verkeerde diagnoses?

Maak goede gezondheidszorg toegankelijk

Healthy Athletes is een wereldwijd gezondheidsprogramma waarmee de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking wordt verbeterd en gezondheidsproblemen worden aangepakt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking nog vaak slecht toegang hebben tot een goede gezondheidszorg. Onze sporters zijn veel vaker dan gemiddeld slachtoffer van verkeerde diagnoses, slechte voorlichting en van het feit dat gezondheidsproblemen niet of te laat worden herkend. Vaak kunnen de specialisten van Healthy Athletes problemen opsporen en de sporters helpen om van de klachten af te komen.

Oogonderzoek bij Opening Eyes. © Joost Enkelaar Fotografie

Verbeteren van sportprestaties

Wanneer mensen met een verstandelijke beperking toegang hebben tot goede kwaliteitsvolle gezondheidszorg, helpt dit hen ook in het dagelijks leven. Fitte en gezonde sporters krijgen meer kansen in het onderwijs, werk, sport en kunnen op die manier volledig participeren in de samenleving. Voorlichting over gezonde voeding blijkt voor vele sporters erg belangrijk te zijn en leert hen dat gezonde voeding ook bijdraagt aan een goede sportprestatie.

Onbegrepen gedragsproblemen worden geregeld afgeschoven op de beperking. Echter blijkt meer dan eens dat een sporter een gehoorprobleem blijkt te hebben of een afwijking aan de ogen. In Twente zijn 85 sporters naar huis gegaan met een nieuwe bril. Tientallen sporters hebben geleerd hoe zij beter kunnen tandenpoetsen. Ook bleken meerdere sporters schoenen in de verkeerde maat te dragen, niet een enkele maat te groot of te klein, maar soms met een verschil van meerdere maten.

Eerste hulp bij dating

Eén van de onderdelen van het programma Health Promotion is Eerste hulp bij dating. De sporters hadden allerlei vragen, uiteenlopend van hoe vind ik een vriend(in), wat is liefde of hoe ontmoet ik mensen. Door middel van verschillende gesprektechnieken worden sporters geholpen om zich te uiten en vragen te stellen over dingen die hen dwars zitten. “We hebben niet alleen de sporters laten zien dat praten over vriendschap, relaties en seksualiteit nuttig en prettig is, maar ook de omgeving hebben we hierin gestimuleerd”, vertelt ambulant begeleider Carin. “Er waren een aantal sporters die graag een partner zouden willen, maar erg onzeker zijn over zichzelf”, vult seksuoloog Inge aan. De ongedwongen sfeer bij Healthy Athletes maakt dat sporters het aandurven om vragen te stellen en lastige onderwerpen te bespreken.

Sporters kunnen ook terecht met vragen over daten en sociale contacten.
© Joost Enkelaar Fotografie

Betrokkenheid uit het vakgebied

Zonder alle Healthy Athletes professionals kan het programma niet bestaan. Deze professionele en vakkundige vrijwilligers zijn specifiek getraind om te werken met mensen met een verstandelijke beperking. Vele sporters profiteren van hun betrokkenheid, toewijding en deskundige adviezen. Een speciaal woord van dank gaat uit richting onze partners voor het mogelijk maken van deze editie van Healthy Athletes.

Sporters van jong tot oud vonden tijdens de Nationale Spelen 2022 in Twente hun weg naar Healthy Athletes en gingen met nieuwe inzichten, adviezen en handvatten weer naar huis. Dankzij Healthy Athletes worden onze sporters fitter in het dagelijks leven en verschijnen ze een volgende keer (nóg) fitter aan de start.

Kijk voor de foto’s van deze editie van Healthy Athletes op onze Facebook pagina.

Voor meer informatie over Healthy Athletes kijk op: healthyathletes.nl