Wessel traint elke dag voor de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi

Vorige week legde Maarten van der Weijden in totaal 163 kilometer af tijdens zijn zwemtocht in Friesland, waarmee hij bijna 4,5 miljoen euro ophaalde. Maar er is nog meer nieuws rondom Nederlandse open water zwemmers. 

Lees meer

Zwemmen is Wessels leven. Hij traint bijna elke dag, minimaal een uur. En dat niet geheel onverdienstelijk. Volgend jaar verdedigt de zwemmer van Z&PV De Veene in Almelo zijn titel op de 1.500 meter open water bij de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Daar zullen 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 170 landen gaan strijden om een podiumplaats. 

Dat hij nogmaals mag deelnemen aan de Special Olympics World Games voelt voor hem als een cadeautje. Drie jaar geleden won Wessel een gouden medaille op de 1.500 meter open water, zilver bij de estafette en brons op de 800 meter vrije slag. “Het is niet gebruikelijk dat iemand twee keer aan deze World Games deelneemt”, legt moeder Jolanda Everloo uit. “De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen deze ervaring te gunnen. Maar er zijn niet veel open water zwemmers in Nederland, waardoor Wessel opnieuw is ingeloot.”

Wessel wint goud op de 1500 meter open water zwemmen tijdens de Special Olympics World Games in Abu Dhabi. 

Support

Moeder Jolanda vindt het belangrijk dat haar kinderen sportief bezig zijn. Beperking of niet. “Hiervoor heb ik judo gedaan, maar dat vond ik niet meer zo leuk. Mijn zus zat op zwemmen en dat leek mij ook wel wat”, vertelt Wessel. Door zijn ouders werd hij naar wedstrijden en trainingen door het hele land gebracht. “Voor een ouder voelen de World Games ook als een kers op de taart. Helemaal nu we het twee keer mogen meemaken.” Uiteraard zullen ouders Gerrit en Jolanda en zus Anne weer op de tribune te vinden zijn.

Toegewijd

Trainen doet Wessel met de reguliere zwemmers #PlayUnified. Wessel: “Alleen heb je in het  zwembad weinig last van stroming. En in het open water kan je minder ver naar voren kijken.” Vandaar dat hij af en toe ook in het Lageveld in Wierden oefent. “Maar niet tijdens deze warme dagen. Dan is het er veel te druk.” Tussen 14 en 21 maart 2019 zal Wessel deelnemen aan de Special Olympics World Games. Vlak ervoor in Nederlands open water trainen zal dan niet gaan. Wessel: “Het is dan veel te koud. Dus dat wordt dan extra meters in het zwembad maken.”

Groei

Volgens de familie Everloo is er steeds meer oog voor sporters met een verstandelijke beperking. Moeder Jolanda: “Het G-voetbal is wat meer bekend. Maar daar moet je samen spelen, en dat moet iemand ook kunnen. Zwemmen is meer Wessels ding. En hij is er alleen maar zelfstandiger door geworden. Want hij gaat zelf naar de trainingen en met dit soort grote wedstrijden is hij een week van huis. Ook dat moeten de deelnemers kunnen. Want als ze last van heimwee hebben kunnen ze niet mee.”

Bron: Hallo Almelo