Ik kan het, ik wil het, ik doe het, NU!

Het leven van Mina is behoorlijk veranderd sinds hij in Nederland is. Hij is dankzij het schaatsen 20 kilo afgevallen, heeft Nederlands leren praten en heeft veel vrienden gemaakt. Zijn moeder herkent hem niet meer terug: “Van de bange en onzekere Mina in Egypte is niets meer over.

Lees meer

Sinds Mina onderdeel uitmaakt van Special Olympics Team NL 2017 staat zijn leven op zijn kop. Door zijn unieke verhaal wil iedereen Mina spreken. Iets wat hij prima vindt, want hij vindt het wel gezellig al die nieuwe mensen die hij ontmoet. Het begon met ESPN eerder dit jaar. Zij wilden een filmpje opnemen met Mina, dat zij tijdens de World Winter Games 2017 in Oostenrijk konden uitzenden. “Het was heel spannend. Ze kwamen bij mij langs tijdens een training bij de schaatsvereniging. Ik heb ze laten zien wat ik heb geleerd over de afgelopen paar maanden. Ook de start en overstappen in de bochten heb ik laten zien.Een preview van het filmpje is te zien op de website van ESPN. Het hele filmpje wordt tijdens de World Winter Games 2017 gepubliceerd.

Speech bij de Verenigde Naties

Intussen kwam er ook het verzoek binnen vanuit Amerika of Mina begin maart wilde spreken bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Op uitnodiging van de Lions zou hij daar spreken omdat de rechten voor vluchtelingen op de agenda stonden. Zijn moeder en broertje zouden ook mee gaan, net als Ragna Schapendonk, manager Special Olympics Nederland. Voor ze het wisten zaten ze op het vliegtuig naar New York en kon het avontuur beginnen. “New York was leuk en mijn speech ging ook goed. Ik vond Central Park erg leuk, de fitness in het hotel waar ik kon hardlopen en fietsen en de ijsbaan. Ik heb ook hockey gespeeld, dat was leuk. Ik heb ook in mijn eentje getraind. Het hotel was erg mooi.” Zaterdag 4 maart was de dag dat Mina zijn speech moest geven. Na een paar keer oefenen en wat spiekbriefjes, deed Mina het fantastisch. “Er waren denk ik meer dan 1.000 mensen tijdens mijn speech. Toen ik klaar was ging iedereen heel hard klappen. Ik zou het graag weer doen. Het was ook wel spannend.” In New York deed Mina het fantastisch. Mina’s speech is terug te zien op de website van de Verenigde Naties, vanaf 1.52.30.

Op het podium met minister Schippers

Bij terugkomst in Nederland werd Mina geïnterviewd door Eddy Veerman van De Telegraaf en een paar dagen later door een verslaggever van schaatsen.nl. Inmiddels zit Mina met de rest van #TeamNL2017 al een week in Oostenrijk. Bij het vertrek van TeamNL 2017 naar Oostenrijk stond Mina zelfs op het podium met inmiddels demissionair minister Schippers.

Afgelopen zaterdag was de openingsceremonie waar Mina de vlag van Special Olympics Internationaal mocht binnen dragen. Een eer die niet voor velen is weggelegd! Tijdens zijn eerste training op het ijs van Gräz werd Mina ook al geïnterviewd door Eurosport.