Team NL is klaar voor de strijd

Op 12 en 13 november zijn de eerste stappen gezet naar de Special Olympics World Winter Games 2017. Team NL, bestaande uit 25 sporters met een verstandelijke beperking gaan in maart 2017 hun sportdroom tegemoet, waarna vele levens voorgoed zullen veranderen. De sporters zullen boven zichzelf uit stijgen wat betreft sportprestaties, maar vooral ook in zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Lees meer

Tijdens het kennismakingsweekend in Bunnik leerden de in totaal 25 sporters, 7 coaches en 6 stafleden van Team NL elkaar beter kennen via kennismakingsspellen en -opdrachten. Verder waren er ook een aantal bekende Nederlanders betrokken bij de voorbereidingen op een succesvolle uitzending naar Oostenrijk. Carl Verheijen, voormalig schaatsprof en meervoudig wereldkampioen en Jarno Brunink, deelnemer World Winter Games 2013 beantwoordden vragen van Team NL als ‘’Wat doe je de avond voor de wedstrijd?’’ of ‘’Wat moet je als sporter eten?’’ Sport commentator Henk-Jan Kerkhoff gaf een mediatraining aan de sporters van Team NL, zodat zij weten hoe ze met media-aandacht om moeten gaan. Acteur Peter Faber sloot het kennismakingsweekend af met een inspirerende empowerment training: ‘’Ik kan ‘t. Ik wil ‘t. Ik doe ‘t. Nu!’’, een spreuk die goed van pas kan komen als je je even gammel voelt voor de wedstrijd.

Mina vond het heel leuk

Mina is één van de deelnemers van Team NL. In 2009 is hij met zijn moeder en broer uit Egypte gevlucht. Bovendien werd Mina door zijn beperking niet geaccepteerd. ‘’Uiteindelijk was het zo erg”, vertelt Maria, de moeder van Mina, “dat Mina niet meer naar buiten wilde en alleen nog naar school ging als hij een toets moest maken.” In Nederland werd Mina lid van de Almeerse Schaatsvereniging (ASV), waar hij helemaal zijn plek heeft gevonden. Schaatsen is nu zijn lust en zijn leven. Van de Mina zoals in Egypte is niets meer over. Hij is 20 kg afgevallen, zijn evenwicht is verbeterd en hij is zelfstandiger en zelfverzekerder geworden. Mina, kijkt samen met de andere sporters terug op een geslaagd kennismakingsweekend: ‘’Ik vond het héél leuk’’. Zij zijn nu goed voorbereid op de World Winter Games in Oostenrijk.

Special Olympics World Winter Games 2017

Van 18 t/m 24 maart strijden in totaal 3.000 sporters met een verstandelijke beperking uit 110 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Winter Games 2017 in Oostenrijk. De 25 sporters en 7 coaches van Team NL zullen in Oostenrijk actief zijn in 4 takken van sport: shorttrack, skiën, langlaufen en snowboarden.